Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για να αντιμετωπίσει προβλήματα που θα προκύψουν από την πιθανή διακοπή της χρηματικής βοήθειας προς την Ελλάδα και την έξοδό της από την Ευρωζώνη», δήλωσε χθες ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Δεν θα είναι ευχάριστη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά πρέπει να συζητήσουμε πού θα βρούμε τα χρήματα για την ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας, ποια χώρα θα καταβάλει πόσα χρήματα, πώς θα ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και ποιες τράπεζες βρίσκονται σε κίνδυνο», εξήγησε ο ίδιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι γενικές διευθύνσεις της Κομισιόν επεξεργάζονται σχέδια έκτακτης ανάγκης στην προσπάθεια να προετοιμαστούν για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ ανάλογες προετοιμασίες γίνονται και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες για την τύχη της Ελλάδας αποτυπώθηκε και στη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην οικογένειά μας, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωζώνη. Ομως η απόφαση για την παραμονή στο ευρώ θα πρέπει να έλθει από την ίδια την Ελλάδα», είπε ο κ. Μπαρόζο. Μάλιστα, αρνήθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία για τον ανασχεδιασμό του Μνημονίου προκειμένου να είναι συμβατό με τις προτάσεις της Επιτροπής για «έξυπνη και φιλική προς την ανάπτυξη λιτότητα». «Το Μνημόνιο είναι η λιγότερο επώδυνη από τις εναλλακτικές λύσεις», είπε ο κ. Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι «όλα τα κράτη-μέλη επιβεβαίωσαν πως οι συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές, διότι είναι σημαντικό όχι μόνο για την αξιοπιστία της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρωζώνης».
Ερωτηθείς δε για την απόσυρση καταθέσεων από ελληνικές τράπεζες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε ότι η εμπιστοσύνη θα αποκατασταθεί μέσω της ανάδειξης ισχυρής κυβέρνησης, η οποία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Ο κ. Μπαρόζο ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον νέο Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος από το Βερολίνο τόνισε ότι είναι έτοιμος να επεξεργαστεί νέα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί το Μνημόνιο. Χθες η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι «αν οι Ελληνες πιστεύουν πως μπορούμε να βρούμε περισσότερα αναπτυξιακά μέτρα επιπλέον του Μνημονίου, τότε θα πρέπει να το συζητήσουμε», προσθέτοντας όμως ότι θα πρέπει να υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά αυτό εξαρτάται από την «απόφαση του κυρίαρχου ελληνικού λαού» και προσέθεσε ότι «δεν μπορούμε να επαναδιαπραγματευτούμε» το Μνημόνιο. Ανησυχητική είναι και η αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ερωτώμενος για το αν «ανησυχεί για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», αντί να διαψεύσει ως συνήθως τα σχετικά σενάρια, αρκέστηκε να απαντήσει «ουδέν σχόλιον». Στη συνέχεια, ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι μολονότι η ΕΚΤ «προτιμά πολύ περισσότερο να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», παραμένει προσηλωμένη στη σταθερότητα των τιμών και θα προφυλάξει το χαρτοφυλάκιό της.


Δείτε ζωντανά
Ακούστε ζωντανά















Follow @skaigr