Π. Λαφαζάνης: Τα «παπαγαλάκια» του συστήματος μας παρερμηνεύουν

Για «παπαγαλάκια του συστήματος», τα οποία δίνουν λάθος ερμηνεία στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Στρατούλη, έκανε λόγο στο ΣΚΑΪ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Λαφαζάνης ισχυρίστηκε πως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ξεκάθαρη και ότι δεν χωράνε παρερμηνεύσεις. Παραδέχτηκε πως το πρόγραμμά τους, κυρίως το οικονομικό του σκέλος, δεν είναι δουλεμένο στην παραμικρή λεπτομέρεια, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι είναι κάτι το οποίο επιδιώκεται και θα γίνει σύντομα.

Επανέλαβε τις θέσεις τους αναφορικά με την εθνικοποίηση και κοινωνικοποίηση των τραπεζών καθώς, όπως υποστήριξε, οι τράπεζες είναι μεγάλο εργαλείο πάνω στο οποίο κανείς μπορεί να κάνει πολιτική, αλλά δεν είναι και δυνατόν με την σημερινή ανακεφαλαιοποίηση που έχει δρομολογηθεί ο φορολογούμενος να πληρώνει τους μετόχους.

Παραδέχτηκε ότι μία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να παραμείνει εντός πλαισίου του PSI καθώς δεν είναι δυνατόν να διακοπεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Ωστόσο έκανε λόγο πλήρη έλεγχο του κράτους και κριτήρια αποκλειστικά αναπτυξιακά.

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη για αλλαγή στον προσανατολισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να πάμε σε παλιά μοντέλα.

Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ακόμα πως η αντίληψη του χρέους για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετική, μιλώντας για άδικο και ταξικό χρέος, το οποίο επιπλέον είναι μη βιώσιμο. Επανέλαβε συνεπώς την πρόταση περί μορατόριουμ.

Επιστρέφοντας, τέλος, στο χαράτσι και τις δηλώσεις του κ. Στρατούλη, διευκρίνισε ότι το χαράτσι πρέπει να καταργηθεί για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν, υποστηρίζοντας πως πρέπει να εφαρμοστούν κοινωνικά κριτήρια σε αυτό το θέμα.
Πηγή: skai.gr