Συνεχίζεται ο αγώνας σωτηρίας της Ελλάδας – 70 δράσεις και νέα μέτρα τον Ιούνιο

Συνεχίζονται οι δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης παρά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας σε "CCC" από το καθεστώς της επιλεκτικής χρεοκοπίας, στην οποία προχώρησε ο οίκος Standard & Poor's.

Tο Bloomberg σε δημοσίευμά του παρομοιάζει τις προσπάθειες της Ευρώπης να σώσει την Ελλάδα με την τηλεοπτική σειρά Dr House. «Στην εν λόγω σειρά ένας αναξιόπιστος ασθενής με ανησυχητικά συμπτώματα (σαν την Ελλάδα) παρακολουθείται από ένα γιατρό με αντικοινωνική συμπεριφορά (σαν την τρόικα). Σε κάθε επεισόδιο προκύπτουν διάφορα περιστατικά, όπου ο ασθενής κοντεύει είτε να πεθάνει ή εμφανίζει σημάδια ψευδούς ανάρρωσης», σχολιάζει το Bloomberg.

Η ανησυχία σε διεθνές επίπεδο εντείνεται ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης στις 6 Μαίου. Σύμφωνα με τον αναλυτική της ING, Βαν Τίγγελεν, «μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο, είναι πιθανό ότι η επόμενη Βουλή θα είναι κατακερματισμένη και θα είναι δύσκολο να συσταθεί κυβέρνηση συνεργασίας. Ακόμα και αν αυτό γίνει, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα και μπορεί να μην είναι ικανή να το κάνει αυτό, άρα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι ακόμα πιθανή».

Σύμφωνα πάντως με τη UBS, πιθανό είναι το ενδεχόμενο να μην καταβληθεί άλλη δόση στην Ελλάδα εάν η χώρα μας δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου, σε εσωτερικό έγγραφο, έχει κωδικοποιήσει τις περίπου 70 δράσεις που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση και τις οποίες θα πρέπει να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση έως τα τέλη Ιουνίου.

Μεταξύ άλλων η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει:

• Στη μείωση των ειδικών μισθολογίων στο δημόσιο κατά 12%,
• Στην υλοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης με την κατάργηση φοροαπαλλαγών και τη θέσπιση νέων συντελεστών ΦΠΑ.
• Στην αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα,
• Στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και στην αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος έως και 30%.

Επιπλέον, έως τα τέλη Ιουνίου θα πρέπει να έχει εκπονηθεί σχέδιο για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δημοσίων οργανισμών, τη μείωση κατά το ήμισυ των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, αλλά και τη δρομολόγηση συγχωνεύσεων ΔΕΚΟ και δικαστηρίων.

Παπαδήμος: Κρίνεται το μέλλον της χώρας

«Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται ο στρατηγικός προσανατολισμός της Ελλάδας, κρίνεται το μέλλον της χώρας τις επόμενες δεκαετίες και όχι απλώς το ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές» σημείωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στην εισήγησή του στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο και εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι αποφάσεις των πολιτών θα είναι στραμμένες στο αύριο και όχι στο χθες.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι η Ελλάδα απέφυγε τον άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας, προσθέτοντας πως πολλά από τα νομοθετήματα που ψηφίστηκαν αποτελούν ένα αναγκαίο και ουσιαστικό υπόβαθρο για την εξυγίανση και ανάπτυξη της οικονομίας.

«Η κυβέρνηση αυτή ήταν για τους περισσότερους μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Πιστεύω ότι σταδιακά διαμορφώθηκε ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που εκπροσωπούν διαφορετικά κόμματα ή ανήκουν στο ίδιο κόμμα, αλλά μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις για συγκεκριμένα θέματα. Και διαφορετικές απόψεις πάντα θα υπάρχουν. Πιστεύω ότι είναι όχι μόνο θεμιτές, αλλά και χρήσιμες προκειμένου να αντιμετωπισθούν δύσκολα προβλήματα, δύσκολα θέματα και μπορούν να συμβάλουν στην διαμόρφωση συνθετικών λύσεων. Και αυτό έγινε πολλές φορές» ανέφερε ο κ. Παπαδήμος.

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδήμος επισήμανε πως η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει για την αποτελεσματική εφαρμογή τους, προκειμένου να αποδώσουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα».

Το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε για τελευταία φορά, άναψε το «πράσινο φως» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εγκρίνοντας σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να συνάψει με το EFSF Συμβάσεις Προεγγραφής.

Πρόκειται για συμβάσεις που θα υπογράψουν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς), με σκοπό να τους προκαταβληθούν 18 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας.
Πηγή: Αχιλλέας Τόπας