Η Ντ. Μπακογιάννη στο skai.gr: Συνεργασία υπό όρους

Ανοιχτή στις συνεργασίες με όσους θέσουν προτεραιότητα τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, δηλώνει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, στη διαδικτυακή συζήτηση του skai.gr ενόψει των εκλογών.

«Πιστεύω στις συνεργασίες και για αυτό επιδίωξα συνεργασία με τον κ. Μάνο, ενώ στήριξα και την κυβέρνηση Παπαδήμου», δηλώνει η πρόεδρος της ΔΗΣΥ, ενώ μείζον θέμα και αντικείμενο σκληρότατης διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει για την ίδια το περιεχόμενο της πολιτικής που θα εφαρμοστεί.

Δηλώνει ότι έχει «βαρεθεί» να ακούει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας, τονίζοντας πως στη χώρα δεν υπήρχε ούτε η κουλτούρα της κρίσης, της ανεργίας και της χρεοκοπίας.

Αναγνωρίζει ότι στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν προτεραιότητα στις διαρθρωτικές αλλαγές, ωστόσο τονίζει πως υπάρχει μεγάλη διαφορά στη θεωρία και την πράξη.

Για την περίοδο της διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι κυριάρχησαν οι φόροι και τα «χαράτσια», χωρίς να αγγίξει καθόλου τον δημόσιο τομέα, παρατηρώντας την αδυναμία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να συγκρουστεί με το κομματικό και συνεταιρικό κράτος.

Ερωτηθείσα για την περίπτωση που χρειαστεί την επομένη των εκλογών να στηρίξει μία κυβέρνηση Βενιζέλου-Σαμαρά, ακόμα και δίχως το αντάλλαγμα κάποιου αξιώματος, η πρόεδρος της ΔΗΣΥ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «καρέκλες είχα πολλές, τα έχω δει όλα, αυτό που δεν είχα δει - και δεν επιθυμούσα να δω - είναι τη χώρα μου να χρεοκοπήσει».

Η πρόεδρος της ΔΗΣΥ έστρεψε τα βέλη της και έναντι του Αντώνη Σαμαρά, δηλώνοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα κέρδιζε μετά βεβαιότητας το «νόμπελ επιτυχίας διάλυσης κόμματος». Εάν η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφίσει την πρώτη δανειακή σύμβαση, υποστήριξε η κ. Μπακογιάννη, θα είχε παραμείνει ενωμένη και θα ήταν αξιόπιστη για την υπόλοιπη Ευρώπη. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι το κόμμα του Πάνου Καμμένου «θερίζει λόγω των δυόμισι χρόνων λαϊκισμού της ΝΔ».

Για τα σενάρια συνεργασίας του κόμματός της με το κόμμα του Στέφανου Μάνου, δήλωσε πως αυτά κατάρρευσαν εξαιτίας του προέδρου της Δράσης. Η ίδια είχε προτείνει μία συλλογική ηγεσία, ωστόσο ο κ. Μάνος δήλωσε πως ήθελε να έχει τον πρώτο λόγο.

Με μία αυτοκριτική διάθεση η πρόεδρος της ΔΗΣΥ υποστήριξε ότι «ποτέ μου δεν είπα κάτι που δεν πιστεύω, ωστόσο θα έπρεπε να είχα μιλήσει πιο δυνατά». Στην αρχή της κρίσης, και παρά τις πολλές προτάσεις που είχε δεχτεί από την Ευρώπη, ένιωσε την ανάγκη να δώσει ότι είχε για να συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από αυτήν.

Δηλώνει, τέλος, πεπεισμένη ότι η ΔΗΣΥ θα μπει στη Βουλή, αλλά έστω και εκτός Βουλής το κόμμα της θα συνεχίσει να μάχεται για τις διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα.
Πηγή: skai.gr