Πάγκαλος: Η νοοτροπία της πλειοψηφίας ευθύνεται για την κρίση

«Η επίσημη ιδεολογία είναι ότι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι και ο λαός ειλικρινής, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια», δηλώνει σε συνέντευξή του στους Τimes ο Θεόδωρος Πάγκαλος, με τη βρετανική εφημερίδα να σχολιάζει ότι κατηγορεί και τους πολίτες μαζί με τους πολιτικούς για το υπέρογκο χρέος του ελληνικού δημοσίου.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμπληρώνει ότι «αν δεν συνειδητοποιήσουμε πως έχουμε ένα σύστημα που χρειάζεται να αλλάξει, τότε ακόμα και αν εκλέξουμε εντελώς νέα κόμματα και νέα πρόσωπα μετά από λίγα χρόνια θα είμαστε ακριβώς στην ίδια κατάσταση».

Οι Τimes υπενθυμίζουν τη φράση του κ. Πάγκαλου «μαζί τα φάγαμε», η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και επιθέσεις σε βάρος του. Τώρα η φράση αυτή θα αποτελέσει τον τίτλο βιβλίου που ετοιμάζει. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος εξηγεί ότι χρησιμοποίησε αυτή τη φράση στη Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης για τους λόγους της κρίσης.

«Υπήρχε μια απόπειρα από τους κομμουνιστές και τους φασίστες να καταδικάσουν το σύστημα και να αφήσουν την εντύπωση ότι οι πολιτικοί το έσκασαν με τα χρήματα. Καμία ομάδα ανθρώπων δεν μπορεί μόνη να δημιουργήσει ένα τέτοιο επίπεδο ελλείμματος – μιλάμε για εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Στη πραγματικότητα δεν πρόκειται για εγκληματική δραστηριότητα μιας μειοψηφίας, αλλά για τη νοοτροπία της πλειοψηφίας», τονίζει ο κ. Πάγκαλος.

Στη συνέχεια προσθέτει ότι το κράτος πιεζόταν να δαπανά χρήματα για κοινωνικούς λόγους, όχι για ανάγκες, να δημιουργεί θέσεις στη δημόσια διοίκηση και να προσλαμβάνει νέους υπαλλήλους που δεν χρειάζονταν, ενώ την ίδια ώρα υπήρχαν αυτοί που δεν κατέβαλαν τους φόρους τους.

Οι Τimes σημειώνουν ότι η κριτική που ασκεί ο κ. Πάγκαλος στο «τοξικό μίγμα» πελατειακού συστήματος και φοροδιαφυγής στην Ελλάδα τον καθιστούν συχνά στόχο επιθέσεων από το κοινό. Ωστόσο, κατηγορώντας τους πάντες δεν απορρίπτει τη δική του ευθύνη, σχολιάζει η εφημερίδα.

Ο κ. Πάγκαλος παραδέχεται ότι ως υπουργός επί 17 χρόνια φέρει ευθύνη, σημειώνοντας πάντως ότι δεν προκάλεσε κάποιο σκάνδαλο, όπως άλλοι πολιτικοί.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο