Γιαννίτσης: Βολές στο πολιτικό σύστημα για την χρηματοδότηση των κομμάτων

Με βολές κατά του πολιτικού συστήματος που ψήφισε και δεν φρόντισε να αλλάξει το νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, αλλά και κατά των προκατόχων του στο Υπουργείο Εσωτερικών που είχαν ετοιμάσει ήδη απο την άνοιξη του 2011 αλλά δεν κατέθεσαν ποτέ στη Βουλή σχετικό σχέδιο νόμου, τοποθετήθηκε επί της επίμαχης τροπολογίας για την χρηματοδότηση των κομμάτων, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.

Μιλώντας επί της τροπολογίας και απαντώντας στους επικριτές της, αναρωτήθηκε «ποιοι ψήφισαν την ρύθμιση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων; Μήπως ήταν βουλευτές, Υπουργοί ή στελέχη μεγάλων κομμάτων αυτοί που σήμερα επικρίνουν;»

Απευθυνόμενος δε, στα κόμματα και αναφερόμενος στις προτάσεις που κατέθεσε ο ίδιος ο κ. Γιαννίτσης στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής συνέχισε, «τι εξήγηση δίνουν απέναντι στον κόσμο για την αδράνεια, το σχέδιο νόμου για χρηματοδότηση κομμάτων είναι κατατεθειμένο μπορείτε να το ψηφίσετε εδώ και τώρα όπως κάνετε για άλλες ρυθμίσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενος της τροπολογίας ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «Αυτό που αλλάζει είναι ότι τρεις δόσεις της επιχορήγησης, αντί να πάνε στα ταμεία των τραπεζών που δάνεισαν τα κόμματα και προς τις οποίες τα κόμματα έχουν εκχωρήσει τις επιχορηγήσεις τους μέχρι το 2016, 2017 ή 2018, δεν γνωρίζω, παραμένουν στα κόμματα για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Αντιλαμβάνομαι ότι εκτός από τις εκλογές υπάρχει και απλήρωτος κόσμος για μήνες, υπάρχουν απλήρωτα ενοίκια, άλλες υποχρεώσεις και σημαντικές οφειλές στο ΙΚΑ, οι οποίες θέλω να πιστεύω θα εξοφληθούν άμεσα από τα κόμματα εφ΄ όσον εγκριθεί η ρύθμιση αυτή. Επίσης, θέλω να πιστεύω, ότι τα κόμματα εφ’ όσον ψηφιστεί η διάταξη αυτή, θα θελήσουν να τακτοποιήσουν τέτοιες υποχρεώσεις, ιδίως τις υποχρεώσεις τους προς το ΙΚΑ του οποίου οι ασφαλισμένοι δεινοπαθούν. Όμως, σε τελευταία ανάλυση δεν μπορεί να υπάρξει καμιά παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων. Βεβαίως, αν υπήρχε διάθεση, θα μπορούσε να προβλεφθεί στη ρύθμιση μια τέτοια υποχρέωση, που προφανώς θα την έκανα δεκτή χωρίς συζήτηση.» κατέληξε.

Σε ότι αφορά πάντως το κόστος για το κοινωνικό σύνολο παραδέχτηκε ότι « βεβαίως επιβαρύνεται, αλλά όχι εξ αιτίας της τροπολογίας, ούτε για τους λόγους που αναφέρθηκαν. Αυτό που επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο είναι το κόστος των εκλογών, δηλαδή 60 ή 80 ή περισσότερα εκατ ευρώ. Αυτό είναι το κόστος για να έχουμε δημοκρατία. Και σίγουρα η δημοκρατία δεν λειτουργεί με βάση παράγοντες κόστους. Το ερώτημα αν η δημοκρατία λειτουργεί με τρόπο που δεν μπορεί να βρεθεί μια σταθερή ισορροπία και καλεί γι αυτό τους πολίτες να πληρώνουν περισσότερες φορές μέσα στην τετραετία τα 80 ή περισσότερα εκατ ευρώ, το αφήνω να το απαντήσει ο καθένας».

Κατά της τροπολογία έχουν ήδη τοποθετηθεί ο ΛΑΟΣ που προκάλεσε και την ονομαστική ψηφοφορία, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Δημοκρατική Συμμαχία.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου