Λ. Παπαδήμος: Ο νόμος για τα ΑΕΙ θα εφαρμοστεί

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Παιδείας, Γιώργο Μπαμπινιώτη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί ενώ, όπως είπε, στην ειδική ομάδα εργασίας που θα συγκροτήσει ο υπουργός Παιδείας θα υπάρχει και πρόσωπο από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Αναφορικά με τις βελτιώσεις του νόμου για τις οποίες έκανε λόγο ο κ. Παπαδήμος στη Βουλή διευκρινίστηκε ότι αφορούν στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών σε όσα ΑΕΙ δεν έχουν γίνει.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Σταυρόπουλος θα επικοινωνήσει με όλες τις πλευρές προκειμένου να πέσουν οι τόνοι.

Εν τω μεταξύ μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή ο κ. Παπαδήμος προανήγγειλε τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας (-μετά από πρόταση του Γιώργου Μπαμπινιώτη-) που θα εξετάσει γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ο νόμος για την Παιδεία.

Ο κ. Παπαδήμος, σημείωσε ότι η ομάδα θα κάνει βελτιωτικές προτάσεις που θα συντελέσουν στην ομαλή κι αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου και όχι στην ανατροπή του.

Προηγήθηκαν δηλώσεις του κ. Μπαμπινιώτη ότι θα αναστείλει την ισχύ του νόμου για τα ΑΕΙ που είχε εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή προκαλώντας αναταραχή στην κυβέρνηση.

Την επιτροπή θα αποτελέσουν: ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Ιωάννης Μυλόπουλος, του Πανεπιστημίου Πατρών Γιωργος Παναγιωτάκης, του Δημοκρίτειου Θράκης Κωνσταντίνος Ρέμελης και το Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Σίμου Σιμόπουλου, οι οποίοι έχουν διαφωνήσει ανοιχτά με το νόμο πλαίσιο.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντέδρασαν στην προοπτική αλλαγής του νόμου που είχαν ψηφίσει από κοινού ενώ στο θέμα παρενέβη με γραπτή δήλωση ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

«Δεν πρέπει να παραδώσουμε την κατάκτηση του νόμου για τα ΑΕΙ στις όποιες πιέσεις, οι οργανωμένες συντεχνίες σε πολλά πανεπιστήμια δεν επέτρεψαν την εφαρμογή του» δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος συμπληρώνοντας πως πρέπει να μπει τέλος στο "ψηφίζουμε νόμους και δεν εφαρμόζονται.


Πυρά από Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμύτατη κριτική στην πρώην υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, υποστηρίζοντας πως «ό,τι έπιασε στα χέρια της το κατεδάφισε και τώρα βάλλει κατά του κ. Μπαμπινιώτη που λέει το απλό, ότι δηλαδή δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος πλαίσιο έτσι όπως είναι».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ακόμα πως κάποιοι λειτουργούν με ρεβανσισμό και εκδικητικότητα ή έχουν κάποια συμπλέγματα, ίσως και μίσος, για όπου παράγεται έργο όπως τα πανεπιστήμια. «Δεν λέω, υπάρχει κι εκεί διαφθορά αλλά στην πλευρά της πολιτικής υπάρχει μόνον διαφθορά» κατέληξε ο κ. Παπαδήμος.
«Αν θεωρεί η κυβέρνηση ότι πρέπει να αλλάξει ρυθμίσεις στον νομο για την Παιδεία, να φέρει την υπόθεση στην Βουλή» είπε στο ΣΚΑΙ ο Φώτης Κουβέλης.

Τόνισε ότι καταψήφισε επί της αρχής (το νομοθέτημα) διαφωνώντας για τον τρόπο που καθιερώθηκε η διοίκηση του πανεπιστήμιου, με τις υπερεξουσίες του διορισμένου κοσμήτορα, την λειτουργία των τμημάτων σχολών και την απουσία ρυθμίσεων για την έρευνα.
Πηγή: skai.gr