Αναστάτωση στην κυβέρνηση με αφορμή την απόφαση Μπαμπινιώτη

Τριγμούς προκαλεί στην κυβέρνηση η απόφαση του υπουργού παιδείας Γιώργου Μπαμπινιώτη να παρακάμψει για φέτος την εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ, που προβλέπει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση τους την εκλογή συμβουλίων διοίκησης.

Για το θέμα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρωθυπουργό, ενώ ο κ. Παπαδήμος είχε επικοινωνία και με τον υπουργό ο οποίος άφηνε εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής του.

Στην επικοινωνία Παπαδήμου - Μπαμπινιώτη επαναβεβαιώθηκε η χθεσινή απόφαση του υπουργού για τη φετινή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Επισημάνθηκε ωστόσο ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί.

Μιλώντας αργά την Πέμπτη το βράδυ στη ΝΕΤ ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι η τακτική της εφαρμογής του νόμου για τα ΑΕΙ απέτυχε παταγωδώς, αφήνοντας εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί. Τόνισε πάντως ότι καλεί τους πρυτάνεις να εφαρμόσουν το νόμο.

Σε γραπτή του ανακοίνωση ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, επισημαίνει ότι η υποχώρηση που επιχειρεί ο νέος υπουργός Παιδείας, σε ένα νόμο που ψηφίσθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, αποτελεί ένα μήνυμα προς όλους ότι μπορούν με επιτυχία να αρνηθούν τη νομιμότητα, όταν δεν τους συμφέρει. Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι τα δύο μεγάλα κόμματα και ο πρωθυπουργός θα συναισθανθούν τις ευθύνες τους και θα πράξουν το σωστό.

Την απόφαση Μπαμπινιώτη χαιρετίζει η Σύνοδος των Πρυτάνεων, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τις βασικές ενέργειες και αποφάσεις ενός Υπουργείου, που φαίνεται να ενδιαφέρεται πρωτίστως για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας.
Πηγή: skai.gr