Παπαδήμος - Μπαμπινιώτης: (Δεν) θα εφαρμοστεί ο νόμος για τα ΑΕΙ

Από το 2013 θα εφαρμοστεί τελικά ο νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, συμφωνήθηκε μεν η πλήρης εφαρμογή του νόμου, αλλά από το επόμενο έτος.

Για την απόφασή τους, με την οποία παρακάμπτεται ο ισχύων νόμος που υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, οι δύο άνδρες επικαλούνται τα χρηματοδοτικά προβλήματα των ΑΕΙ για το 2012.

«Ο νέος νόμος για τα Πανεπιστήμια δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε με απειλές ούτε με ανταρσία ούτε με αστυνομικές δυνάμεις» δήλωνε νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής του.

«Η νέα Κυβέρνηση που θα προέλθει από τις επικείμενες εκλογές και η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να βρει εδραιωμένο ένα κλίμα εμπιστοσύνης, συνεννόησης και συνεργασίας με τα πανεπιστήμια, ώστε να εφαρμοσθεί ο νόμος με όποιες βελτιώσεις και να επιλυθούν τα προβλήματα» τονίζει, ο υπουργός επισημαίνοντας ότι ο διάλογος που έχει ξεκινήσει με τις πανεπιστημιακές αρχές για βελτίωση του νόμου για να καρποφορήσει δεν μπορεί να ξεκινάει με απειλές όπως είναι η διακοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, που αν ποτέ πραγματοποιηθεί θα οδηγήσει σε διακοπή της λειτουργίας των πανεπιστημίων και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Ο κ. Μπαμπινιώτης καταλήγοντας ξεκαθάριζε ότι «αναλαμβάνοντας την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας το μόνο που προσπαθώ είναι να λύσω υπαρκτά προβλήματα που απασχολούν την ελληνική οικογένεια σε μια κρίσιμη περίοδο: πανελλαδικές εξετάσεις, βιβλία στα σχολεία για την επόμενη χρονιά, προετοιμασία για ουσιαστικές αλλαγές στην Παιδεία και στο σύστημα εξετάσεων για τα ΑΕΙ, ηρεμία και διάλογος για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια. Η εξέλιξη των πραγμάτων τις επόμενες ημέρες θα δείξει αν έχει νόημα να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια.»

«Η αναστολή του νόμου πλαισίου στην Παιδεία που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή, είναι τραγικό λάθος και γυρίζει πίσω την Παιδεία», αναφέρει από την πλευρά του σε γραπτή δήλωση του ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Προσθέτει ότι η υποχώρηση που επιχειρεί ο νέος υπουργός Παιδείας αποτελεί ένα μήνυμα προς όλους ότι μπορούν με επιτυχία να αρνηθούν τη νομιμότητα, όταν δεν τους συμφέρει.

Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει, ωστόσο, την ελπίδα ότι τα δύο μεγάλα κόμματα και ο πρωθυπουργός θα συναισθανθούν τις ευθύνες τους και θα πράξουν το σωστό.

Κάλυψη στον υπουργό Παιδείας παρέσχε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.

Όπως είπε μετά από συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με παράγοντες του υπουργείου Παιδείας και της πανεπιστημιακής κοινότητας διαπιστώθηκε πως υπάρχει πρόβλημα στον προϋπολογισμό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων γι' αυτό και εξαιρείται -μόνον για φέτος- η έγκριση των προϋπολογισμών από τα συμβούλια διοίκησης.

Ο κ. Καψής εξέφρασε πάντως τη σαφή πρόθεση του πρωθυπουργού να εφαρμοστεί ο νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Την απόφαση με την οποία παρακάμπτεται ο ισχύων νόμος χαιρετίζει η Συνοδός των Πρυτάνεων.
Πηγή: skai.gr