Κλείσιμο

Κυβέρνηση: Ανοιχτό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αλλά...

Ανοιχτό παραμένει για την Ελλάδα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων σύμφωνα με τους αρμόδιους Υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, που τοποθετήθηκαν για το θέμα στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Ωστόσο ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι ακόμη δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία για τις ελληνικές απαιτήσεις.

«Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει», δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις και την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου καθώς και των αρχαιολογικών θησαυρών που εκλάπησαν. Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η χώρα μας «διατηρεί το δικαίωμα να χειριστεί το θέμα την στιγμή και με τον τρόπο που θα κρίνει καταλληλότερο και λαμβάνοντας υπ' όψιν το σύνολο των παραμέτρων, έχοντας κάνει την ανάλογη προετοιμασία».

Πάντως, από τις τοποθετήσεις των αρμόδιων Υπουργών διεφάνη ότι το ζήτημα δεν έχει μελετηθεί διαχρονικά από την ελληνική πολιτεία στις λεπτομέρειές του και δεν έχουν συγκεντρωθεί τα απαραίτητα στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα ελληνικά νομικά επιχειρήματα στην περίπτωση αξίωσης αποζημιώσεων. Όπως είπε ο κ. Δήμας «για την διαμόρφωση ολοκληρωμένης εικόνας χρειάζεται περαιτέρω μελέτη όλων των στοιχείων και αξιολόγηση». Τόνισε δε την σημασία «συντονισμένης προσπάθειας για συγκέντρωση των στοιχείων που τεκμηριώνουν τα ελληνικά επιχειρήματα για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων, του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών».

Σχετικά με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που δικαίωσε την γερμανική πλευρά έναντι της Ιταλίας, ο κ. Δήμας εξήγησε ότι «το προνόμιο της ετεροδικίας δεν επηρεάζει το ζήτημα της ευθύνης του κράτους που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου».

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη ότι σχετικά με την αποτίμηση των γερμανικών αποζημιώσεων και τον κατοχικό δάνειο, «το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει κάποια συγκεκριμένα στοιχεία». Εξήγησε δε, ότι «ρώτησα να με ενημερώσουν οι υπηρεσίες αν υπάρχουν κάποια στοιχεία για τις απαιτήσεις της Ελλάδας», αλλά δεν προέκυψε κάτι. «Κάποτε υπήρχε ένα τμήμα και ένα αρχείο που αφορούσε πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν έχω καταφέρει να αποκτήσω πρόσβαση και το αναζητώ. Θα θέσω υπ' όψιν σας κάθε στοιχείο που μπορεί να φανεί χρήσιμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως για το ζήτημα των αρχείων σχετικά με τις γερμανικές αποζημειώσεις και το κατοχικό δάνειο, σε πρόσφατη ενημέρωση της Βουλής ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Παπαδάκης είχε δηλώσει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος «δεν διαθέτει τα πρωτότυπα στοιχεία για το δάνειο, τα οποία προφανώς βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου υποστήριξε ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι «πρωτίστως θέμα δικαιοσύνης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνδέεται με την εξωτερική πολιτική της χώρας». Σημείωσε δε, ότι «είναι δύσκολο και σύνθετο θέμα με νομικά και πολιτικά προβλήματα», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν αποτελεί άλλοθι». Και δήλωσε ότι «για μας το θέμα είναι ανοιχτό και δεν υπάρχει θέμα παραγραφής» τονίζοντας ότι η όποια κίνηση θα πρέπει να γίνει με βάση την ρηματική διακοίνωση του 1995 του τότε Έλληνα πρέσβη μας στην Βόννη, ο οποίος με επίσημο διάβημά του προς την Γερμανία την καλούσε να προσέλθει σε συνομιλίες για το ζήτημα. Φίλππος Σαχινίδης: «Δεν υπάρχουν στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών»
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου