Κλείσιμο

Ανεβάζει τόνους η ΝΔ

Στη ΝΔ ξεκίνησαν ήδη να αποδομούν το προφίλ που προσπαθεί να χτίσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος από τη μία θέλει να αποστασιοποιηθεί από τις ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου και από την άλλη να παρουσιάσει την θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών ως επιτυχημένη, λόγω της αίσιας έκβασης του «κουρέματος» και της δανειακής σύμβασης.

Τα στελέχη της Συγγρού θα επιμείνουν να δηλώνουν ότι ο κ. Βενιζέλος είναι ίδιος με τον Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνηση που οδήγησε την χώρα στο ΔΝΤ και την επιτροπεία και ότι ο ίδιος έχει πολλές ευθύνες.

Στο επίκεντρο της γαλάζιας κριτικής θα είναι και οι αντιφατικές αποφάσεις αλλά και οι αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος στις 22 Ιουλίου 2011 έλεγε για τα αποτελέσματα της Συνόδου ότι «μπήκε πάτος στο βαρέλι του ελληνικού δημοσίου χρέους», ενώ τον Οκτώβριο του 2011 υποστήριζε πως «η έναρξη της εφαρμογής ενός νέου προγράμματος δίνει οριστική και πειστική απάντηση στο μείζον ζήτημα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους».

Επίσης, για την ΔΕΗ τον Ιούνιο του 2011 ο κ. Βενιζέλος έλεγε πως «δεν είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους και ιδίως φόρους, διότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα κοινωνικό αγαθό», ενώ τον Σεπτέμβριο του 2011 ανακοίνωσε την επιβολή του τέλους ακίνητης περιουσίας που εισπράττεται από τη ΔΕΗ.

Ακόμη μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011 δήλωνε : «Δεν πρόκειται λοιπόν να υπάρξουν νέα μέτρα σε σχέση με μισθούς και συντάξεις ή νέες φορολογικές επιβαρύνσεις» και λίγους μήνες αργότερα λαμβάνονται - όπως υποστηρίζει η Ν. Δ. - νέα μέτρα για να προχωρήσει η δανειακή σύμβαση και το «κούρεμα».

Πηγή: Γιάννης Ντσούνος