Γεμάτη εκκρεμότητες η ατζέντα του νέου ΥΠΟΙΚ

Γεμάτη θα είναι η ατζέντα του Φίλιππου Σαχινίδη που διαδέχτηκε στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚ τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Για τις επόμενες 10 ημέρες εκκρεμούν -μεταξύ άλλων - ο καθορισμός του χρονοδιαγράμματος για τις επιστροφές φόρων, η στελέχωση της θέσης του Γ.Γ. Διοίκησης Εσόδων, η πλήρης ενεργοποίηση του θεσμού της φορολογικής διαιτησίας και η δημιουργία μητρώων δεσμεύσεων από όλα τα υπουργεία.

Την ίδια ώρα, σε συνεργασία με άλλους υπουργούς θα πρέπει να προωθηθούν η επαναξιολόγηση των κοινωνικών προγραμμάτων και του καθεστώτος των προαγωγών στο Δημόσιο, η παρουσίαση του συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών, η αναπροσαρμογή του τρόπου υπολογισμού της ατομικής σύνταξης, η αναθεώρηση του τρόπου συμμετοχής των ασφαλισμένων σε ορισμένα φάρμακα, η εφαρμογή της καθολικής συνταγογράφησης και της μηχανογράφησης στα νοσοκομεία, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων με έμφαση σε ταξί, δικηγόρους, αρχιτέκτονες και τεχνικά επαγγέλματα.

Στις υποχρεώσεις του νέου ΥΠΟΙΚ είναι ακόμη η προώθηση του διαλόγου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται έως τα τέλη Ιουνίου, αλλά και η προεργασία για τον υπολογισμό των επιπλέον μέτρων που θα απαιτηθούν τη διετία 2013-2014, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Σύμφωνα με το μνημόνιο, μαζί με τα ήδη διευκρινισμένα μέτρα που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο του 2011, το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων που απαιτούνται είναι 16,3δις€. Έτσι συνολικά την 5ετία 2010-2014 η χώρα θα έχει λάβει μέτρα 65δις€.

Το βάρος πλέον θα πέσει στην περικοπή των δαπανών μέσω της μείωσης των ειδικών μισθολογίων και των εργαζομένων στο Δημόσιο, των αμυντικών και φαρμακευτικών δαπανών, της επανεξέτασης των κοινωνικών δαπανών και της αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης. Περίπου 3,5δις€ αναμένονται από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Με την τελευταία του απόφαση ως ΥΠΟΙΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενέκρινε την οριζόντια μείωση των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων κατά 15% ή 2,3δις€, όπως ορίζει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Ήδη ο κ. Σαχινίδης έχει στείλει ο οδηγίες στα υπουργεία να πληρώνουν μόνο όταν έχουν καθώς όπως αναφέρει στην επιστολή του, το γεγονός ότι ένα κονδύλι έχει γραφτεί στον προϋπολογισμό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κιόλας.

Ο νέος στόχος για το έλλειμμα φέτος τοποθετείται στο 6,7% (από το αρχικό 5,4%), όταν το νέο μνημόνιο προβλέπει 7,3%. Το πρωτογενές έλλειμμα τοποθετείται στο 0,2% από 1% που αναφέρει το μνημόνιο.

Την ίδια στιγμή μπήκαν στα δημόσια ταμεία και τα 1,65δις€ από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη νέα δανειακή σύμβαση που όπως και τα 5,9δις€ των Ευρωπαίων θα διατεθούν για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν.
Πηγή: Χρυσόστομος Τσούφης