ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Γεμάτη εκκρεμότητες η ατζέντα του νέου ΥΠΟΙΚ

Γεμάτη θα είναι η ατζέντα του Φ. Σαχινίδη που διαδέχτηκε στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚ τον Ευ. Βενιζέλο. Για τις επόμενες 10 ημέρες εκκρεμούν -μεταξύ άλλων - ο καθορισμός του χρονοδιαγράμματος για τις επιστροφές φόρων, η στελέχωση της θέσης του Γ.Γ. Διοίκησης Εσόδων, η πλήρης ενεργοποίηση του θεσμού της φορολογικής διαιτησίας και η δημιουργία μητρώων δεσμεύσεων από όλα τα υπουργεία.

 
Γεμάτη θα είναι η ατζέντα του Φίλιππου Σαχινίδη που διαδέχτηκε στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚ τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Για τις επόμενες 10 ημέρες εκκρεμούν -μεταξύ άλλων - ο καθορισμός του χρονοδιαγράμματος για τις επιστροφές φόρων, η στελέχωση της θέσης του Γ.Γ. Διοίκησης Εσόδων, η πλήρης ενεργοποίηση του θεσμού της φορολογικής διαιτησίας και η δημιουργία μητρώων δεσμεύσεων από όλα τα υπουργεία.

Την ίδια ώρα, σε συνεργασία με άλλους υπουργούς θα πρέπει να προωθηθούν η επαναξιολόγηση των κοινωνικών προγραμμάτων και του καθεστώτος των προαγωγών στο Δημόσιο, η παρουσίαση του συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών, η αναπροσαρμογή του τρόπου υπολογισμού της ατομικής σύνταξης, η αναθεώρηση του τρόπου συμμετοχής των ασφαλισμένων σε ορισμένα φάρμακα, η εφαρμογή της καθολικής συνταγογράφησης και της μηχανογράφησης στα νοσοκομεία, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων με έμφαση σε ταξί, δικηγόρους, αρχιτέκτονες και τεχνικά επαγγέλματα.

Στις υποχρεώσεις του νέου ΥΠΟΙΚ είναι ακόμη η προώθηση του διαλόγου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται έως τα τέλη Ιουνίου, αλλά και η προεργασία για τον υπολογισμό των επιπλέον μέτρων που θα απαιτηθούν τη διετία 2013-2014, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Σύμφωνα με το μνημόνιο, μαζί με τα ήδη διευκρινισμένα μέτρα που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο του 2011, το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων που απαιτούνται είναι 16,3δις€. Έτσι συνολικά την 5ετία 2010-2014 η χώρα θα έχει λάβει μέτρα 65δις€.

Το βάρος πλέον θα πέσει στην περικοπή των δαπανών μέσω της μείωσης των ειδικών μισθολογίων και των εργαζομένων στο Δημόσιο, των αμυντικών και φαρμακευτικών δαπανών, της επανεξέτασης των κοινωνικών δαπανών και της αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης. Περίπου 3,5δις€ αναμένονται από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Με την τελευταία του απόφαση ως ΥΠΟΙΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενέκρινε την οριζόντια μείωση των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων κατά 15% ή 2,3δις€, όπως ορίζει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Ήδη ο κ. Σαχινίδης έχει στείλει ο οδηγίες στα υπουργεία να πληρώνουν μόνο όταν έχουν καθώς όπως αναφέρει στην επιστολή του, το γεγονός ότι ένα κονδύλι έχει γραφτεί στον προϋπολογισμό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κιόλας.

Ο νέος στόχος για το έλλειμμα φέτος τοποθετείται στο 6,7% (από το αρχικό 5,4%), όταν το νέο μνημόνιο προβλέπει 7,3%. Το πρωτογενές έλλειμμα τοποθετείται στο 0,2% από 1% που αναφέρει το μνημόνιο.

Την ίδια στιγμή μπήκαν στα δημόσια ταμεία και τα 1,65δις€ από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη νέα δανειακή σύμβαση που όπως και τα 5,9δις€ των Ευρωπαίων θα διατεθούν για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν.
 
Σβίγκου: Σαν σήμερα γράφτηκε μια νέα σελίδα στην ιστορία των Βαλκανίων
«Σαν σήμερα, πριν από ένα χρόνο, γράφτηκε μια νέα σελίδα στην Ιστορία των Βαλκανίων» σημειώνει η υποψήφια...
17.06.2019, 23:43
Κατρούγκαλος: Ώρα για ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής της ΕΕ στην Τουρκία
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις...
17.06.2019, 19:33
Το «χαστούκι» της ΕΕ προς την Τουρκία για τη δράση της στη Μεσόγειο
Οι 28 επαναλαμβάνουν ότι "οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που...
17.06.2019, 15:50
Μητσοτάκης για Τουρκία: Εθνική ενότητα και όχι ανεύθυνη δραματοποίηση
Υπέρ της κατάθεσης από την Ελλάδα και την Κύπρο αιτήματος στην Ε.Ε. για την επιβολή κυρώσεων κατά της...
17.06.2019, 12:45
Στην Τουρκία ελληνική αντιπροσωπεία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Στην Τουρκία μεταβαίνει σήμερα ελληνική αντιπροσωπεία προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις τεχνικού...
17.06.2019, 12:00
Μητσοτάκης: Πρέπει να υποστηρίξουμε το brand Ελλάδα
«Θα στηρίξουμε τον αγρότη, θα στηρίξουμε το αγροτικό εισόδημα, θα μειώσουμε τους φόρους για κάθε Ελληνίδα...
17.06.2019, 11:55
Βουλευτικές εκλογές: Από πού προήλθε η φράση «ρίχνω δαγκωτό»
Οι ευρωεκλογές του Μαΐου έδειξαν ότι όλο και περισσότεροι είναι οι πολίτες εκείνοι που θεωρούν ότι η ψήφος...
17.06.2019, 09:51
Τι φοβάται ο πρωθυπουργός ενόψει της 7ης Ιουλίου
Μπροστά σε πολλαπλές και δύσκολες εξισώσεις βρίσκεται πλέον ο Αλέξης Τσίπρας, με το βλέμμα να είναι...
17.06.2019, 09:20
Προδρόμου στον ΣΚΑΪ: Εισβολή στη θάλασσα οι τουρκικές δραστηριότητες
Η τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί μία επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε...
17.06.2019, 09:11
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων οι τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ
Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος προκειμένου να συμμετέχει στο...
17.06.2019, 08:31

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.