Κλείσιμο

Στ. Μπαλφούσια: Μη ρεαλιστικές οι δημοσιονομικές προβλέψεις των εκάστοτε κυβερνήσεων

Για μη ρεαλιστικές δημοσιονομικές προβλέψεις των εκάστοτε κυβερνήσεων έκανε λόγο στην κατάθεσή της στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά το έλλειμμα του 2009 η Στέλλα Μπαλφούσια, πρώην μέλος του Δ.Σ της ΕΛΣΤΑΤ και η πρώην επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, χαρακτηρίζοντας παράλληλα εκτός πραγματικότητας τις καταγγελίες ότι η διαμόρφωση του ελλείμματος έγινε μετά από παρέμβαση πολιτικών προσώπων.

«Συστηματικά οι ελληνικές κυβερνήσεις έκαναν προβλέψεις, οι οποίες δεν ήταν ρεαλιστικές και αυτό ήταν ένα χρόνιο πρόβλημα» υποστήριξε η κα Μπαλφούσια και αναφερόμενη στον τρόπο που οι εκάστοτε κυβερνήσεις προχωρούσαν σε προβλέψεις, είπε ότι συστηματικά προέβλεπαν αύξηση του Α.Ε.Π., περισσότερη από όσο μπορούσε κανείς να αναμένει, προέβλεπαν ελλείμματα χαμηλότερα και καλύτερες επιδόσεις.

Για τα επίμαχο έλλειμμα του 2009 το πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ υποστήριξε ότι «το 2009 ξεκίνησαν με μια πρόβλεψη πολύ ευνοϊκή, την αναθεώρησαν αργότερα και, κατά τη γνώμη μου, η πρόληψη αυτή ήταν προβληματική. Αυτό το αποδεικνύει η πραγματικότητα, αλλά και με τα δεδομένα που γνώριζε κανείς τότε, κατά τη διάρκεια του χρόνου, με την πορεία των μακροοικονομικών δεικτών, με την πορεία του Α.Ε.Π., με τα άλλα στοιχεία που δημοσίευε η Τράπεζα της Ελλάδος, ήταν φανερό ότι η πρόβλεψη αυτή δεν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί και απείχε πολύ από την τάση και τις εξελίξεις.

Φυσικά, ποτέ δεν μπορεί κανείς να κάνει μια πρόβλεψη και να πετύχει ακριβώς, είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά είναι άλλο να προβλέπει κανείς ένα έλλειμμα 3% και να γίνει 3,5% και άλλο είναι να προβλέπει ένα έλλειμμα 3% και να γίνει 10%. Αυτό σημαίνει ότι ή κάτι πολύ σημαντικό μας διέφυγε ή κάποιο άλλο πρόβλημα υπάρχει.»

Σε ερώτηση πάντως αν η διαμόρφωση του ελλείμματος έγινε μετά από παρέμβαση πολιτικών προσώπων, η κα Μπαλφούσια το χαρακτήρισε απίθανο. «Εγώ δεν το θεωρώ καθόλου πιθανό. Θεωρώ ότι αυτό είναι τελείως εκτός πραγματικότητας. Φυσικά εγώ δεν γνωρίζω εάν είχε επαφές ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ με τον Υπουργό και μου είναι και αδιάφορο. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι κατά πόσον το νούμερο που υπάρχει είναι το σωστό νούμερο. Από κει και πέρα ο καθένας μπορεί να μιλάει με τον οποιονδήποτε και να λεει ό,τι θέλει» είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου