Κορυφώνονται οι διεργασίες στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια για τη βοήθεια στην Ελλάδα

Στα κοινοβούλια Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας στρέφονται τα βλέμματα όλων τα επόμενα τρία 24ωρα, όπου θα διεξαχθούν οι ψηφοφορίες για την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας.

Βέβαιος για την υπερψήφιση της βοήθειας προς την Ελλάδα εμφανίστηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ τη στήριξη του κόμματός του για το δανειακό πακέτο εξέφρασε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Την ίδια ώρα, από την σύνοδο των υπουργών οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G20 στην Πόλη του Μεξικού, Ηνωμένες Πολιτείες και αναδυόμενες οικονομίες έστειλαν μήνυμα στην Ευρώπη - και κυρίως την Γερμανία - ότι πρέπει να ενισχύσει το δικό της τείχος προστασίας, προτού αυξηθούν τα κεφάλαια του ΔΝΤ.

«Περιμένω οι Ευρωπαίοι να συνεχίσουν τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις όχι μόνο στην οικονομική πολιτική αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και για να χρησιμοποιήσω μια ευρωπαϊκή φράση να θέσουν σε εφαρμογή ένα πιο δυνατό και αξιόπιστο τείχος προστασίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Από την πλευρά του ο Σόιμπλε ανέφερε ότι το Βερολίνο θα επανεξετάσει το ζήτημα αύξησης των πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, ενώ ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι χώρες της ευρωζώνης είναι πιθανό να καταλήξουν τον Μάρτιο σε συμφωνία για την συγχώνευση των δύο ταμείων διάσωσης.

Εκτενείς αναφορές στα γερμανικά μέσα

Η ελληνική κρίση χρέους εξακολουθεί να απασχολεί τον γερμανικό τύπο. Η κυριακάτικη Welt φιλοξενεί αναλυτικό ρεπορτάζ για την κατάσταση στην Ελλάδα, με τίτλο «Οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις οδηγούν τους Έλληνες στην καταστροφή».

Στην εφημερίδα επισημαίνεται ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις κάνουν αγώνα επιβίωσης και πως η Αθήνα είναι πολύ μακριά από την ανταγωνιστικότητα.

Η εφημερίδα Bild αναφέρεται στην αποστολή Γερμανών εφοριακών υπαλλήλων στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την "Κόλαση της φοροδιαφυγής", όπως χαρακτηριστικά τιτλοφορείται το άρθρο.

Τέλος, δημοσκόπηση της Bild καταδεικνύει ότι το 63% των Γερμανών δεν επιθυμούν την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, ενώ μόλις το 33% των ερωτηθέντων απαντά θετικά.
Πηγή: Επιμέλεια, Βάνα Κουτρουλού