Συναντήσεις ΠΓΔΜ – Ελλάδας υπό το βλέμμα της ΕΕ

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να συναντηθούν ο Λ. Παπαδήμος και ο σκοπιανός ομόλογός του Ν. Gruevski, με τον τελευταίο να δέχεται πιέσεις από ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ο έλληνας πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος κάλεσε πρόσφατα τον Σκοπιανό ομόλογό του Nikola Gruevski να συναντηθούν στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της Συνόδου 1-2 Μαρτίου.

«Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας, η θέση μας είναι ότι πρέπει να επιλυθεί μέσω ουσιωδών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, επομένως σας ενθαρρύνω να κινηθείτε προς αυτό τον στόχο με εποικοδομητικό τρόπο», έγραψε ο Παπαδήμος σε επιστολή του προς τον Gruevski.

Η ΠΓΔΜ τόνισε ότι «χαιρετίζει τη συναίνεση» της Ελλάδας να διεξαχθεί υψηλού επιπέδου διμερής συνάντηση, υπαινισσόμενη ότι τα Σκόπια είναι πιο δραστήρια από την Αθήνα αναφορικά με την πρωτοβουλία τέτοιων επαφών. Ωστόσο, μέχρι χθες το απόγευμα (21 Φεβρουαρίου), η διπλωματική αποστολή της ΠΓΔΜ στην ΕΕ δεν δήλωνε με βεβαιότητα ότι θα παραβρεθεί τελικά ο Gruevski.

Η απόφαση του Δικαστηρίου και η ένταξη στο ΝΑΤΟ
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε τον Δεκέμβριο ότι η Ελλάδα, μπλοκάροντας την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008, παραβίασε τη διμερή συμφωνία του 1995. Σύμφωνα με αυτή, η Ελλάδα δε θα εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς εφόσον εισέρχεται με την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Στο μεταξύ, ο σκοπιανός Πρόεδρος Gjorge Ivanov έγραψε στους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, ζητώντας τους να «αποκαταστήσουν την αδικία» της συνόδου του 2008. Ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Μάιο στο Σικάγο, ο Ivanov ζήτησε από τους 28 ηγέτες να λάβουν υπόψη την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου και να δεχθούν τη χώρα του ως μέλος του ΝΑΤΟ.

Στις 16 Φεβρουαρίου ο Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Fogh Rasmussen, και σύμφωνα με πληροφορίες έστειλε το μήνυμα ότι η χώρα του θέλει να βρει μια «αμοιβαίως αποδεκτή λύση» αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας. Κατήγγειλε επίσης ότι τα Σκόπια προσπαθούν να οικειοποιηθούν της ιστορίας και ζήτησε από τον Rasmussen να συνδράμει ώστε να επιλυθεί το ζήτημα.

Merkel και ΝΑΤΟ «στριμώχνουν» τον Gruevski
Στο μεταξύ σε συνάντησή τους την Τρίτη στο Βερολίνο, η Merkel είπε στον σκοπιανό ομόλογό της «Βρείτε τα με την Ελλάδα», υπαινισσόμενη ότι πρώτη θα υπάρξει επίλυση στο ζήτημα της ονομασίας και εν συνεχεία θα συζητηθεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η αξιωματούχος του ΝΑΤΟ Stefanie Babst, επεσήμανε ότι «Τα Σκόπια θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, όταν επιλυθεί η διαφορά της ονομασίας με την Ελλάδα», τονίζοντας ότι η απόφαση του Απριλίου του 2008 ισχύει ακόμη, ενώ απέκλεισε και το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ ακόμη και ως «ΠΓΔΜ».

Ο Gruevski θέλει να αποφύγει τον Επίτροπο Διεύρυνσης Fule
Διπλωματική πηγή είπε στη EurActiv ότι Παπαδήμος και Gruevski θα συναντηθούν, αλλά είναι αμφίβολο εάν θα υπάρξει κάποια πρόοδος για το όνομα. Ένας άλλος διπλωμάτης είπε ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο: ακόμη και εάν η συνάντηση γίνει μια ευκαιρία για φωτογραφίες, είναι ήδη κάτι θετικό, είπε. Ο λόγος της απαισιόδοξης διάθεσης είναι η τελευταία συνάντηση του Matthew Nimetz με τον Gruevski στα Σκόπια τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής, η συνάντηση ήταν απογοητευτική, ενώ ο Nimetz βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα όπου έχει συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες.

Ερωτηθείς εάν ο Gruevski θα διεξάγει συναντήσεις στην Επιτροπή, πηγή της Κομισιόν είπε ότι δεν έχει γίνει κάποιο αίτημα. Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι ο Gruevski αποφεύγει επισκέψεις στην Επιτροπή και θεωρεί τον Επίτροπο Stefan Fule πολύ επικριτικό, καθώς πρόσφατα χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τις εθνικιστικές κινήσεις των Σκοπίων, άκρως «προκλητικές για την Αθήνα».

Ιστορικό
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ αποτελεί η γνωστή σύγκρουση αναφορικά με την ονομασία με την Ελλάδα.

Ενώ η ΠΓΔΜ αναγνωρίζεται από όλα τα κράτη της ΕΕ με την συνταγματική της ονομασία εκτός από την Ελλάδα, το θέμα της ονομασίας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τις σκοπιανές φιλοδοξίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό – ερμηνεύοντας τη χώρα περισσότερο ως περιοχή και όχι ως χώρα- θα ήταν αποδεκτή από την Αθήνα.

Η Ελλάδα επιμένει ότι η νέα γεωγραφική ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στις «σχέσεις με όλους», απορρίπτοντας την πρόταση των Σκοπίων για διατήρηση της ονομασίας «για εσωτερική χρήση».

Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr