Ευ. Βενιζέλος: Σήμερα θα κλείσει μία μακρά περίοδος αβεβαιότητας

Θεωρώ «προφανές» ότι σήμερα θα κλείσει μία μακρά περίοδος αβεβαιότητας, πρόκειται για ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας δήλωσε ο ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί προκειμένου να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, αλλά μόνο σε επιμέρους τεχνικά ζητήματα πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος και κάλεσε την Ευρώπη να στείλει καθαρά μηνύματα, με αποφάσεις και κανόνες που είναι σταθεροί και δε μεταβάλλονται κάθε λίγο.

«Είμαστε όλο και πιο αισιόδοξοι»

Στο προοίμιο της κρίσιμης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόφλγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Parlament: «Kάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα στο δρόμο της, όσο η Ελλάδα επιθυμεί να ακολουθήσει αυτό το δρόμο». Πριν από λίγο μια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι «είμαστε όλο και πιο αισιόδοξοι».

Όλα δείχνουν ότι το Eurogroup θα δώσει σήμερα το πράσινο φως, μολονότι μέχρι σήμερα η ομάδα εργασίας φέρεται να προσπαθούσε να βρει λύση στα εκκρεμή ακόμη ζητήματα: τον «ειδικό λογαριασμό» για την αποπληρωμή του χρέους, την ενισχυμένη εποπτεία και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Όσον αφορά τον «ειδικό λογαριασμό» για την εξυπηρέτηση του χρέους, που ζητούν κυρίως Γερμανία, Φιλανδία και Ολλανδία, διπλωματικοί κύκλοι της ΕΕ δεν αποκλείουν οι πόροι του να αποτελούνται και από φορολογικά έσοδα. «Αυτό παραμένει στο τραπέζι», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης στο πρακτορείο ειδήσεων dapd, προσθέτοντας ότι και άλλες χώρες ασκούν πιέσεις σε αυτή τη κατεύθυνση.

Επιστολή επτά πρωθυπουργών υπέρ της ανάπτυξης


Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, μιλώντας σήμερα στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, αποκάλυψε ότι σήμερα θα δημοσιοποιηθεί επιστολή επτά κυβερνήσεων της ευρωζώνης, με την οποία ζητούν από την Κομισιόν μέτρα ανάπτυξης για την Ελλάδα και άλλες υπερχρεωμένες χώρες.

Υπέρ του «ειδικού λογαριασμού» τάχθηκε και η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, απορρίπτοντας την άλλη ιδέα, αυτή της τοποθέτησης δημοσιονομικού επιτρόπου.

Αισιοδοξία για λύση σήμερα εκφράζει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν, λέγοντας σε συνέντευξή του ότι «όλα τα στοιχεία που απαιτεί μια συμφωνία είναι στο τραπέζι». Ελπίζω ότι όλοι έχουν καταλάβει τι έχουν κατορθώσει η ελληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα που τη στηρίζουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρουάν.

Η Φιλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν παρέπεμψε σε ανοιχτά ζητήματα, δίνοντας έμφαση στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. O έλληνας ΥΠΟΙΚ συναντήθηκε με την Φινλανδή ομόλογό του, καθώς και με τον επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.

Πηγή: skai.gr