Στο υπουργικό οι προαπαιτούμενες ενέργειες για το δεύτερο πακέτο

Οι προαπαιτούμενες ενέργειες για την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης και του PSI, ανάμεσα στις οποίες και ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος του νέου Μνημονίου με τις περικοπές σε συντάξεις και ειδικά μισθολόγια, είναι στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Θα παρουσιασθεί επίσης το θέμα της αξιοποίησης της έκτασης του Ελληνικού.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Καθημερινή του Σαββάτου, με νέες οριζόντιες μειώσεις στις κύριες συντάξεις όλων των Ταμείων έλυσε η κυβέρνηση το μείζον θέμα που είχε προκύψει με την τρόικα, αναφορικά με την εξεύρεση μιας νέας πηγής για την εξοικονόμηση επιπλέον 325 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τις οριστικές αποφάσεις, τουλάχιστον 70 εκατομμύρια ευρώ θα εξευρεθούν από τις γενναίες περικοπές σε όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις που υπερβαίνουν το ποσό των 1.300 ευρώ.

Ακόμα, σύμφωνα με την Καθημερινή, τα μέτρα που θα περάσουν μέσω εφαρμοστικών νόμων είναι:

1. Μέτρα για την ενίσχυση των φορολογικών ελέγχων και υλοποίηση ελέγχων σε μεγάλους φορολογούμενους.
2. Αναθεώρηση του νομικού πλαισίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
3. Πλήρης απελευθέρωση σειράς κλειστών επαγγελμάτων

4. Εξασφάλιση των πόρων του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), μέσω αύξησης των εισφορών των τραπεζών εφ’ όσον αυτό απαιτηθεί.
5. Εκδοση υπουργικής απόφασης που θα ορίζει την τιμή της άδειας για τις οδικές μεταφορές.
6. Προώθηση της μείωσης σε δύο ημέρες του χρόνου μεταφοράς από τη ΔΕΗ των εσόδων του τέλους ακινήτων που εισπράττεται από την Επιχείρηση.

7. «Λουκέτο» και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.
8. Αναθεώρηση του μηχανισμού της «θετικής λίστας» φαρμάκων (σ.σ. που εγκρίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία) για την πραγματοποίηση εξοικονομήσεως 250 εκατ. ευρώ.


Τα θέματα του Υπουργικού Συμβουλίου είναι τα εξής:

1. Ανακοινώσεις Πρωθυπουργού.

2. Προαπαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο του νέου οικονομικού προγράμματος και υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011. Εισηγητής o Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος.

3. Σχέδιο νόμου: Σχέδιο Ανάπτυξης του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού – Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ – προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/28/ΕΚ) – κριτήρια αειφορίας βιοκαυσίμων και βιορεοστών (ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/30/ΕΚ). Εισηγητής o Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Πηγή: skai.gr