Βενιζέλος – Τσίπρας: Αντιπαράθεση με βαρύτατες εκφράσεις

Σφοδρότατη αντιπαράθεση με βαρύτατες εκφράσεις μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσαν στη Βουλή, η νέα δανειακή σύμβαση, τα νέα επερχόμενα μέτρα καθώς και ο τρόπος διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης.

Με αφορμή την ερώτηση του για το νέο πακέτο μέτρων ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως στερείται νομιμοποίησης να αποφασίζει εξ ονόματος του ελληνικού λαού, «6 φορές μας σώσατε 6 φόρες αποτύχατε παταγωδώς και οδηγήσατε τη χώρα στη χρεοκοπία.», δήλωσε ο κ. Τσιπρας απευθυνόμενος προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

«Μας βυθίζετε μέσα στην περιδίνηση της ύφεσης. Η χώρα έχει ήδη χρεοκοπήσει από τον Απρίλιο του 2011 και έγινε η ανακοίνωση από τον κ. Παπανδρέου από το Καστελόριζο», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας το νέο πακέτο ως επιστέγασμα της τραγωδίας και καλώντας ανοιχτά την κυβέρνηση να μην αποδεχτεί τη νέα δανειακή σύμβαση μιας και το συντριπτικό ποσοστό των χρημάτων πηγαίνει στην αποπληρωμή δανείων και τοκοχρεολυσίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύεται χαρακτηρίζοντας ως απώτατο εξευτελισμό της χώρας τη συζήτηση για επιτροπεία. «Ντροπή που δεν διακόψατε κάθε συνομιλία όταν σας ετέθη. Αυτή είναι η διαπραγμάτευση σας; Πείτε μου μία επιτυχία σας. Έστω και συμβολική», δήλωσε ο κ. Τσίπρας ο οποίος επανέλαβε το αίτημα του για εκλογές ώστε «να θέσει ο ελληνικός λαός τις κόκκινες γραμμές»

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επετέθη και προσωπικά στους επικεφαλείς του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας ηθικό αυτουργό της ελληνικής τραγωδίας το Γιώργο Παπανδρέου και φυσικό αυτουργό τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αφού κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για ασυγκράτητη δημαγωγία αναρωτήθηκε «με χαρακτηρίζεται φυσικό αυτουργό ποιας προσπάθειας; στο να σταθεί η χώρα ζωντανή ;» ανταποδίδοντας τα πυρά στον πρόεδρο του ΣΥΝ και καλώντας τον να απαντήσει εμπνευστής ποιας πρότασης είναι. «Να βγούμε από το ευρώ για να αγοραστεί η χώρα φθηνά από αυτούς που έβγαλαν τα κεφάλαια τους από τη χώρα; ρώτησε ο κ. Βενιζέλος, εκφράζοντας την ελπίδα ο κ. Τσίπρας να μην χρησιμοποιείται συνειδητά από κάποιους ως όργανο παραπλάνησης.

«Πίσω από την καταστροφή υπάρχουν συμφέροντα που περιμένουν να παίξουν το παιχνίδι τους. Δεν γίνεται όμως να παίζουμε με τη φωτιά όταν διαχειριζόμαστε τη μοίρα ενός λαού γιατί αυτό που μπορεί να ζήσουμε και θέλουμε να αποφύγουμε δεν περιγράφεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει με την καταστροφή της χώρας και πίσω από την καταστροφή υπάρχουν συμφέροντα. κατηγορώντας τον ότι «εσείς παίζεται με την καταστροφή της χώρας και πίσω από την καταστροφή υπάρχουν συμφέροντα»..

O υπουργός οικονομικών αναφερόμενος τέλος, στην κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο έδωσε και κάποια στοιχεία σε ότι άφορα τις καταθέσεις. Σύμφωνα λοιπόν με όσα δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, τα τελευταία 2 χρόνια έχουν φύγει από τις τράπεζες καταθέσεις 65 δισ. ευρώ ε των οποίων τα 16 δισ. έχουν φύγει νόμιμα στο εξωτερικό. Μόλις το 10% αυτών έχουν καταλήξει σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και 32% στη Μ. Βρετανία.

«Η επιστροφή των καταθέσεων θα πρέπει να είναι ένας μεγάλος στόχος. Δεν σώζουμε τους τραπεζίτες και τους μεγαλομετόχους αλλά την τραπεζική λειτουργία. Χωρίς αυτή δεν υπάρχει οικονομία, ανάπτυξη, δουλειές. Αγωνιζόμαστε να σώσουμε τον ιστό της ελληνικής οικονομίας.», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου