Κορυφώνεται η αγωνία για το PSI

Με τη συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο της ΝΔ ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση για την πορεία διαπραγματεύσεων του PSI. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από το τη Συγγρού, ο κ. Σαμαράς φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ότι δε θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα.

Η πορεία του PSI ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση υπό τον κ. Παπαδήμο, και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθούν εκ νέου με τον Τσάρλς Νταλάρα, με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα των ομολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις ως «την πιο κρίσιμη στιγμή της τελικής μάχης για το PSI και για το νέο πρόγραμμα που θα συνιστά το πρόγραμμα διακυβέρνησης του τόπου τουλάχιστον μέχρι το 2015».

Κάλεσε μάλιστα όποιους έχουν αντιρρήσεις να μιλήσουν τώρα γιατί, όπως είπε, «η διαπραγμάτευση γίνεται στο όνομα της χώρας και όλων των πολιτικών δυνάμεων», ενώ σημείωσε με νόημα ότι «όποιος επαναλαμβάνει το επιχείρημα ότι η διαπραγμάτευση γίνεται τώρα από την κυβέρνηση Παπαδήμου και μετά τις εκλογές θα αρχίσει μια επαναδιαπραγμάτευση, δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, την εθνική και οικονομική και δεν είναι ακριβής σε αυτό που λεει».

Τέλος, κ. Βενιζέλος υπογράμμισε την ανάγκη να έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος μέχρι την Παρασκευή, με σκοπό μέχρι τη Δευτέρα που θα προσέλθει στο Eurogroup, να έχουν επισημοποιηθεί πολλά.

«Θα επιθυμούσαμε η συμφωνία για το PSI να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ. Πρόσθεσε πως θα ήταν χρήσιμο οι Ευρωπαίοι που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, να γνωρίζουν τη συμφωνία.

«Το κούρεμα είτε είναι 50% είτε 70% είτε 80%, από χέρι είναι σε βάρος του λαού», δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για το PSI.

Νέο ράλι στο Χρηματιστήριο

Με άνοδο 2,94%, στις 689,75 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω αισιοδοξίας για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με το PSI. Όλοι οι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, με εξαίρεση το δείκτη των Χημικών (-0,13%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Τραπεζών (+4,99%), των Τηλεπικοινωνιών (+4,29%) και των Κατασκευών (+3,61%). Ανοδικά κινήθηκαν 113 μετοχές, 44 υποχώρησαν και 23 παρέμειναν αμετάβλητες.
Πηγή: skai.gr