Μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Πηνελόπη Γκάλιου

Μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, που έχει σαν αποτέλεσμα απώλειες δισεκατομμυρίων από τα δημόσια έσοδα, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, ο κ. Παπαδήμος προανήγγειλε την:

• Eπέκταση του ηλεκτρονικού συστήματος εισροών- εκροών καυσίμων στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, από διυλιστήρια έως πρατήρια.
• Eνίσχυση του ΣΔΟΕ με κατάλληλη τεχνολογία και εκπαίδευση και πιο σαφή προσανατολισμό για επιτόπιους ελέγχους, και
• Tοποθέτηση 6 σταθερών συστημάτων στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας με ακτίνες «Χ» για τον έλεγχο των βυτιοφόρων.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε, δε, ότι με τη συνεργασία και το συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων τα μέτρα θα αποδώσουν πιο αποτελεσματικά καθώς όπως είπε το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι το λαθρεμπόριο είναι πηγή στέρησης εσόδων «αλλά συνιστά και ένα κραυγαλέο πρόβλημα κοινωνική αδικίας που κάποιοι επιτήδειοι πλουτίζουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου».

Νωρίτερα ο Γιώργος Καρατζαφέρης κατήγγειλε ότι τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου από το λαθρεμπόριο καυσίμων φτάνει το 1 δις ευρώ το χρόνο ενώ όπως είπε «αν είχαμε πατάξει το λαθρεμπόριο των πετρελαιοειδών τα τελευταία 25 χρόνια η πολιτεία θα είχε 25 δις ευρώ, 1 δις το χρόνο καταγράφεται, που σημαίνει ότι πολλές περικοπές θα είχαν αποφευχθεί».
Πηγή: skai.gr