Κλείσιμο

Θέμα ηγεσίας από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Αντιδράσεις στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η αναβλητική τακτική του Γιώργου Παπανδρέου όσον αφορά την δρομολόγηση διαδικασιών διαδοχής, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις από υπουργούς και πολλά από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Στη μαραθώνια 12ωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (ξεκίνησε 4 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 4 τα ξημερώματα), ο κ. Παπανδρέου δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τη διαδοχή, δηλώνοντας σιβυλλικά ότι "θα πράξει το καθήκον του" και ότι θέλει να βοηθήσει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, ζήτημα ηγεσίας τέθηκε ευθέως από τους κ. Ε. Βενιζέλο, Α. Λοβέρδο, Μ. Χρυσοχοΐδη και την κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

Ο κ. Παπανδρέου όμως προτίμησε να μην αναφερθεί στα εσωτερικά του κινήματος, αλλά να κάνει εκτεταμένο απολογισμό της κυβερνητικής διετίας του κόμματος.

Eίπε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει και πάλι στις 4 Ιανουαρίου χωρίς πάντως να προσδιορίζεται η σύνθεσή του.

Έκανε λόγο για κακοφωνία κυβερνητικών και ηγετικών στελεχών που αποδυναμώνει τον πολιτικό λόγο και την αξιοπιστία του κινήματος και εντείνει την αίσθηση του κυνισμού.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η γρήγορη προσφυγή στις κάλπες θα ήταν βλαπτική και αδιέξοδη και ότι η φιλολογία περί άμεσων εκλογών αποδομεί την κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι πριν τις εκλογές η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το βασικό της έργο που απορρέει από τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, που σημαίνει εφαρμογή του PSI, αναδιάρθρωση των Τραπεζών, επανακεφαλαιοποίησή τους και τη διαπραγμάτευση και ψήφιση του νέου προγράμματος.

Καθαρές λύσεις, σταθερή ηγεσία, και έως τις 15 Ιανουαρίου να έχει τελειώσει η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου φέρεται να ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και προανήγγειλε ότι οι εκλογές θα γίνουν τέλη Απριλίου.

Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να είπε ότι δε θεωρεί σωστό και δίκαιο να έχει την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής και οι άλλοι να ασχολούνται με τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ.

Σχολιάζοντας τη φράση Παπανδρέου ότι "θα πράξει το καθήκον του", ο Ανδρέας Λοβέρδος ρώτησε τον κ. Παπανδρέου ποιο απ΄ όλα τα καθήκοντά του εννοεί, προσθέτοντας ότι η εισήγηση του δεν ξεκαθάρισε κάτι, ενώ επικρατεί η ασάφεια που δε συμφέρει κανέναν.

Σύμφωνα με την πρόταση Λοβέρδου, η ανάδειξη του νέου προέδρου πρέπει να γίνει πριν τις εκλογές και η διαδικασία να είναι τριήμερη και λιτή.

Η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι μπορεί να χρειαστεί αυτοδιάλυση και επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να προσδιοριστεί ως κόμμα του κεντρώου και αριστερού χώρου. Ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ "να καταθέσει την πρόταση του για το άνοιγμα των διαδικασιών, σύμφωνα με το καταστατικό με συντεταγμένο και ολοκληρωμένο τρόπο".

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επισήμανε ότι δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ στην πιο κρίσιμη, κατά κοινή ομολογία, περίοδο της μεταπολίτευσης, να αφήνει την κοινωνία χωρίς στίγμα και πρόταση. "Δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ και δεν είναι στο πολιτικό του κύτταρο, το μετέωρο βήμα του πελαργού", τόνισε χαρακτηριστικά.

"Πρώτα η χώρα, μετά η κυβέρνηση, κατόπιν το κόμμα και ύστερα τα πρόσωπα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Ρέππας. Όπως είπε, θα πρέπει να βγει μήνυμα στην κοινωνία ότι είμαστε στο ΠΑΣΟΚ όλοι και θα είμαστε και αύριο με διαδικασίες στην βάση και όχι με φεουδάρχες και κομματάρχες.

"Το θέμα δεν είναι ποιον πρόεδρο θα έχουμε, αλλά ποίου κόμματος θα ηγείται", υπογράμμισε ο Κώστας Σκανδαλίδης. "Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος πρόεδρος" παρατήρησε.

‘’Διανύουμε δύσκολες και ιστορικές στιγμές που απαιτούν από όλους μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η χώρα εξακολουθεί να δίνει μάχη επιβίωσης’’, επισήμανε στην εισήγησή του στην, υπό τον Γιώργο Α. Παπανδρέου, συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με διευρυμένη σύνθεση, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, Μιχάλης Καρχιμάκης.

Οι διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ άρχισαν και την άλλη εβδομάδα κατά τη νέα σύγκληση του πολιτικού συμβουλίου θα δοθεί το περίγραμμα των εξελίξεων δήλωσε στο ΣΚΑΪ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας.

Υπέρ της δυαρχίας τάχθηκε ο Φίλιππος Πετσάλνικος. Mιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους ατζέντα όσον αφορά τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, ενώ δήλωσε ότι «πρέπει να κρατήσουμε τη χώρα ζωντανή για να δώσουμε μια άλλη ελπίδα και όραμα με βάση το κεκτημένο της κυβέρνησης Παπανδρέου».

Αρνήθηκε να τοποθετηθεί σε σχέση με τη διαδοχή στην ηγεσία του κόμματος, ενώ αναγνώρισε το δικαίωμα κορυφαίων στελεχών να θέτουν θέμα διαδοχής, δηλώνοντας όμως ότι διαφωνεί μαζί τους.


Πηγή: skai.gr