Κλείσιμο

Συμφωνία για δημοσιονομική ένωση

Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ΕΔΩ
Οι δηλώσεις Βαν Ρομπέι
ΕΔΩ

Oι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν μεν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ, με το Λονδίνο να θέτει όρους που προκάλεσαν εκνευρισμό σε Βερολίνο και Παρίσι, κατέληξαν όμως σε κατ' αρχήν συμφωνία των «17» -και έξι ακόμη κρατών- για ένα νέο «δημοσιονομικό καθεστώς», που θα περιλαμβάνει αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβουλίο, η νέα συμφωνία κινείται σε δύο βασικούς άξονες:

- Δημοσιονομική ενοποίηση και ενισχυμένο συντονισμό στην οικονομική πολιτική

- Η ανάπτυξη σταθεροποιητικών εργαλείων ικανών να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμες προκλήσεις

Σημειώνεται ότι Γαλλία και Γερμανία επεδίωκαν και τα 27 κράτη – μέλη να υποστηρίξουν τις αλλαγές στη συνθήκη για την επιβολή αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους, αλλά η Βρετανία έθεσε κάποιους όρους που δεν έγιναν αποδεκτοί από τον γαλλογερμανικό άξονα.

«Απαράδεκτοι» είναι οι όροι που έθεσε η Βρετανία για αλλαγή της συνθήκης δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις, ενώ τέθηκε διορία έως το Μάρτιο για την κύρωσή της. "Η συμφωνία δεν σημαίνει Ευρώπη δύο ταχυτήτων" διευκρίνισε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι δήλωσε πάντως ότι το νέο σύμφωνο στην οποία έχουν κατ’ αρχήν καταλήξει οι ηγέτες θα περιλαμβάνει τα 17 κράτη της ευρωζώνης και 6 κράτη της ΕΕ. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δεν έκανε δηλώσεις.

Εκτός της συμφωνίας μένουν η Βρετανία και η Ουγγαρία, ενώ η Σουηδία και η Τσεχία θα περάσουν τη συμφωνία από την έγκριση των κοινοβουλίων τους. Ο Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε στις Βρυξέλλες ότι θα θέσει βέτο σε οτιδήποτε βλάπτει τα βρετανικά συμφέροντα και ότι η Βρετανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην ευρωζώνη.

Βάσει του προσχεδίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτό προβλέπει σχεδόν μηδενικά ελλείμματα και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Έτσι, τα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 0,5% του ΑΕΠ. Επίσης, στην ανακοίνωσή του ο Βαν Ρομπέι αναφέρει ότι στόχος είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2012, ενώ αποφασίστηκε και η ενίσχυση του ΔΝΤ με 200 δισ. ευρώ.

Ακόμη προαναγγέλλονται αλλαγές στο PSI, «καθώς η πρώτη προσέγγιση είχε αρνητική επίδραση στις αγορές» κάτι που πιθανότατα σημαίνει ότι δεν θα ξανασυμμετάσχουν ιδιώτες πιστωτές σε διάσωση κράτους όπως στην ελληνική περίπτωση.

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Zακ Ντελόρ με νέα παρέμβασή του έκανε λόγο για «κακοφωνία» της Ευρώπης και ζητά έναν νέο σχεδιασμό της ΕΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας