Τσάρλς Νταλάρα: «Σεβόμαστε τις απόφασεις της ελληνικής κυβέρνησης»

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο επικεφαλής του IIF απέφυγε να εκφράσει τον εκνευρισμό του για την αναγγελία του Έλληνα Πρωθυπουργού περί "δημοψηφίσματος". Στο παρασκήνιο, όμως, η "οργή" ανθρώπων του στενού του περιβάλλοντος "ξεχειλίζει" υπό το φόβο να ακυρωθούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί για την Ελλάδα.


Την πεποίθησή του για το υψηλό ποσοστό συμμετοχής των τραπεζών στη νέα συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για την Ελλάδα επανέλαβε για ακόμα μία φορά ο Τσάρλς Νταλάρα. Ο επικεφαλής του IIF σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από τα γραφεία της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών στην Ουάσινγκτον, είπε ότι "η αυτή η συμφωνία θα επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά υγιούς ανάπτυξης". Συνέχισε λέγοντας ότι με αυτή τη συμφωνία "η προσαρμογή που καλείται να πετύχει η Ελλάδα θα είναι πιο σύντομη και θα γίνει με λιγότερο επαχθείς όρους.

Έτσι ο ελληνικός λαός έχει την ευκαιρία να βγει από μία περίοδο μακράς ύφεσης και να μπει σε ένα μονοπάτι ανάπτυξης πολύ πιο γρήγορα". Πρόσθεσε μάλιστα, ότι με τις πρόσφατες ευρωπαϊκές αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, "η χώρα θα βοηθηθεί στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων ενώ θα καταφέρει να ξεκλειδώσει την πόρτα για τις αγορές γρηγορότερα", πιθανότητα- όπως είπε- μέχρι το 2015. Ο κ. Νταλάρα απαντώντας σε ερώτηση που του έθεσε ο ΣΚΑΪ απέφυγε να διαβεβαιώσει ρητά και κατηγορηματικά ότι δε θα χρειαστεί και νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Δήλωσε όμως ότι "τα σύννεφα δε θα παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμα πάνω από την ελληνική οικονομία", προσθέτοντας ότι "η αναδρομή στο ιστορικό παρελθόν της Ελλάδας δημιουργεί πολλούς λόγους από τους οποίους μπορούμε να αντλήσουμε κάποια αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας". Ερωτώμενος για την πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού να θέσει σε δημοψήφισμα ενώπιον του ελληνικού λαού τη πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών, ο κ. Νταλάρα εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος ως προς τις διατυπώσεις του καταθέτοντας "τον σεβασμό του- όπως είπε- στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνηση και τις αποφάσεις της. Κατανοούμε ότι ο ελληνικός λαός θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο για το μέλλον του". "Πρέπει όμως να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες τα πραγματικά οφέλη αυτής τη συμφωνίας για τους ίδιους" τόνισε.

Ο επικεφαλής του IIF είπε ότι αυτή τη στιγμή η διαδικασία βρίσκεται σε ένα σημείου αποσαφήνισης "τεχνικών ζητημάτων" και "όχι διαπραγματεύσεων" προς το παρόν, αφού "πρέπει να καθοριστούν οι απαιτούμενες λεπτομέρειες. Παράλληλα, όμως μετέδωσε από νωρίς το πρωί ο ΣΚΑΪ ο κ. Νταλάρα απέστειλε σχετική επιστολή στον Γάλλο Πρόεδρο Σαρκοζί αναφερόμενος στην σημασία προώθησης και εφαρμογής της συμφωνίας για την Ελλάδα.

Παρά τη συγκρατημένη και "comme il faut" απάντηση του κ. Νταλάρα για την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργούς περί δημοψηφίσματος επί της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, άνθρωποι στο στενό του περιβάλλον δε δίσταζαν καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας να μεταφέρουν τον εκνευρισμό και την αγανάκτησή τους για αυτήν την εξέλιξη. Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα ανέφερε στέλεχος του IIF κατά τη διάρκεια κατ' ιδίαν συζήτησης λέγοντας ότι "στην Ελλάδα πάτε γυρεύοντας; Κάναμε τόσες εξαιρέσεις για εσάς.Θέλετε να τιναξετε όλα στον αέρα;".
 
Με τη λέξη "εξαιρέσεις" εννοούσε την συναίνεση που έχουν δώσει για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, γεγονός που την θεωρούν "εξαίρεση" αφού- όπως λένε- "ο,τι έγινε, έγινε μόνο για την περίπτωση της Ελλάδας και δε θα επαναληφθεί οι τράπεζες να αποδεχθούν ανάλογες απώλειες στο μέλλον για άλλη χώρα- μέλος της ευρωζώνης".


Πηγή: Θάνος Δημάδης / Ουάσινγκτον