Μιράντα Ξαφά: Η ύφεση οφείλεται στην κυβέρνηση

Στην απροθυμία της κυβέρνησης να συρρικνώσει το πελατειακό κράτος, του οποίου τη διαιώνιση επιδιώκει, απέδωσε την ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία η σύμβουλος επενδύσεων της IJ Partners και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Μιράντα Ξαφά. Η κ. Ξαφά ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «ΣΚΑΪ Θέμα» με τη Σία Κοσιώνη, τον Αλέξη Παπαχελά, τον Μπάμπη Παπαδημητρίου και τον Σταμάτη Ασημένιο.

«Η τρόικα έλεγε ‘κόψτε τις δαπάνες’• αντί γι’ αυτό η κυβέρνηση επέλεξε ένα μπαράζ νέων φόρων και να καθυστερεί τις πληρωμές στον ιδιωτικό τομέα. Η ύφεση οφείλεται στην απροθυμία της κυβέρνησης να μειώσει το κράτος. Οφείλεται στην αναζήτηση εσόδων για να διατηρήσει το πελατειακό κράτος, του οποίου τη διαιώνιση επιθυμεί, άλλα με χαμηλότερο κόστος» υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα ουδέποτε εφήρμοσε το δημοσιονομικό πρόγραμμα που είχε εγκριθεί, η τρόικα έχει απογοητευτεί με τις επιδόσεις μας και τη στάση μας» πρόσθεσε η Μιράντα Ξαφά.

Όπως τόνισε, «χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ΔΝΤ που συνέταξε την εμπιστευτική έκθεση που διέρρευσε το περασμένο Σαββατοκύριακο και έκανε λόγο για κούρεμα 60%, γιατί χωρίς αυτή την έκθεση οι ηγέτες θα είχαν μείνει στην απόφαση της 21ης Ιουλίου που δεν ήταν συμφέρουσα για την Ελλάδα».
Η κ. Ξαφά διευκρίνισε ότι η απόφαση της 21ης Ιουλίου προέβλεπε κούρεμα 21% στην παρούσα αξία, δηλαδή η Ελλάδα θα εξακολουθούσε να χρωστάει τα ίδια ποσά με πριν απλώς θα τα εξυπηρετούσε αργότερα.

«Με τη νέα συμφωνία, το ΔΝΤ προτείνει τη διαγραφή ενός μεγάλος τμήματος του χρέους και αυτό είναι μεγάλη ανάσα για την Ελλάδα γιατί μειώνεται το βάρος του χρέους. Αν είναι εθελοντική η διαγραφή του ελληνικού χρέους δεν θα ενεργοποιηθούν τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου) και θα είναι πολύ πιο εύκολη η ανάκαμψη» εξήγησε.

Σύμφωνα με όσα είπε, αν οι τράπεζες δεν αποδεχθούν την εθελοντική διαγραφή του ελληνικού χρέους, τότε πάμε σε αναγκαστική με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα και τη δυνατότητα της ΕΚΤ να δανείζει το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Πηγή: skai.gr