Κρίση χρέους και Ελλάδα στο τραπέζι του G20, στο Παρίσι

Στο Παρίσι συναντώνται αργότερα σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) με επίκεντρο τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσεων στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη.

Η Ελλάδα και το υψηλό της δημόσιο χρέος θα αποτελέσει το βασικό θέμα στο τραπέζι της συνάντησης, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν φόβοι για μετάδοση της κρίσης και σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, με την πρώτη να έχει υποστεί σήμερα την υποβάθμισή της από τον οίκο S&P.

Πάντως, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μεγάλες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους δεν αναμένονται πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 23 Οκτωβρίου.

Μεταξύ αυτών των αποφάσεων εκτιμάται ότι θα είναι και η συμφωνία για ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης EFSF, καθώς και μέτρα για τη θωράκιση των τραπεζών με μεγάλη έκθεση σε εθνικά χρέη εντός της Ευρωζώνης.

Μεταξύ άλλων, το G20 θα εξετάσει και την ενίσχυση της δανειστικής ισχύος του ΔΝΤ, έτσι ώστε να μπορεί να βοηθήσει την Ευρωζώνη να αντιμετωπίσει την επιδεινούμενη κρίση χρέους.

Στελέχη της ομάδας των 20, έχουν αναφέρει ότι οι αναδυόμενες χώρες BRICS, ήτοι Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, και Ν. Αφρική, είναι γενικά πρόθυμες να βοηθήσουν την Ευρωζώνη, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη μια συνολική συμφωνία μεταξύ τους.

Πηγή: kathimerini.gr
Πηγή: skai.gr