Γιουνκέρ, Τρισέ, Μορς για κρίση χρέους σε Ελλάδα - Ευρωζώνη

Στην εφημερίδα Handelsblatt μίλησε ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ και μέλος της τρόικας Ματίας Μορς. Τίτλος της συνέντευξης: «Η Αθήνα θα πρέπει να κάνει βελτιώσεις».

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις ο κύριος Μορς είπε ότι «οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν άμεση επίδραση». Και παραπέμπει κατά κάποιο τρόπο στην ανακοίνωση της τροίκας, στην οποία αναφέρεται ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη το 2013.

Ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ο κ. Μορς τονίζει ότι γίνονται «δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω». Ταυτόχρονα όμως εξαίρει τις ελληνικές οικονομικές επιδόσεις που μείωσαν το δημοσιονομικό έλλειμμα πέρσι κατά 5%: «Είναι η μεγαλύτερη επίδοση χώρας της ΕΕ στο δρόμο προς την εξυγίανση. Κατά την άποψή μου το ποτήρι είναι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο».

O επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ ασκεί κριτική στην αντιπολίτευση, η οποία αρνείται να στηρίξει το πρόγραμμα εξυγίανσης. Ο κ. Μορς πιστεύει ότι η απουσία πολιτικής συναίνεσης δυσκολεύει την κυβέρνηση στην επιβολή απαραίτητων μέτρων και καλλιεργεί την εντύπωση στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει βούληση για μεταρρυθμίσεις: «Και εδώ διαπιστώνω ένα μεγάλο πρόβλημα, καταλήγει ο Ματίας Μορς.

Σχέδιο Γιούνκερ για έξοδο από την κρίση

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει συνέντευξη με τον επικεφαλής του Eurogroup, στην οποία ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρουσιάζει ένα σχέδιο 10 σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Ας σημειωθεί ότι η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα πριν ανακοινωθεί η απόφαση της τρόικας για την εκταμίευσης της έκτης δόσης.

Λέει λοιπόν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «1ον, εκταμίευση της 6ης δόσης, 2ον, διασφάλιση ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αποπληρώσει τις πιστώσεις, διαφορετικά θα πρέπει να εξετάσουμε άλλες επιλογές, τις οποίες έχουμε πλέον στη διάθεσή μας. 3ον συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης χωρίς αποκλίσεις, με αυτόματη επιβολή κυρώσεων σε χώρες με υπερβολικό έλλειμμα. 4ον, οδικό χάρτη για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών. Οι τράπεζες πρέπει κατ΄ αρχήν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές. Μόνο αν δεν τα καταφέρουν θα πρέπει τα κράτη να εξετάσουν το ενδεχόμενο οικονομικής στήριξης».

Σε ερώτηση της εφημερίδας για αν οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τα σπασμένα, ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στο παράδειγμα της τράπεζας Fortis που στηρίζεται από το Λουξεμβούργο, το οποίο είναι πλέον κύριος μέτοχος και λαμβάνει μερίσματα. Και ο κύριος Γιούνκερ συνεχίζει: «Οι κυβερνήσεις θα τρελάνουν τους ανθρώπους με αυτά που κάνουν. Παίρνουν τα χρήματα από τους φορολογούμενους, τα δίνουν στις τράπεζες και αυτοί που κερδίζουν είναι οι μέτοχοι»!

Συνεχίζοντας την απαρίθμηση του σχεδίου 10 σημείων, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δεν απαντά στο ερώτημα αν το 5ο σημείο αφορά την υιοθέτηση φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Ως 6ο σημείο αναφέρει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για τις αδύναμες οικονομικά χώρες και φέρνει σαν παράδειγμα την Ελλάδα, η οποία δεν είναι σε θέση να απορροφήσει δισεκατομμύρια από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Τάσσεται μάλιστα υπέρ της αρωγής ευρωπαϊκών χωρών στην Ελλάδα σε ζητήματα διοίκησης και συνεχίζει: «7ον θα πρέπει να σταματήσει ο διαχωρισμός των ευρωπαϊκών χωρών σε εκείνες που δίνουν και εκείνες που παίρνουν. 8ον Χρειαζόμαστε καλύτερο έλεγχο των αγορών και 9ον μια διαφορετική στάση έναντι των οίκων αξιολόγησης». Το τελευταίο σημείο αφορά την οικονομική διακυβέρνηση, η οποία, υπογραμμίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν θα πρέπει να λειτουργεί υπό τις διαταγές της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Τρισέ: «Η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιήσει προσαρμογές»

Κλείνουμε την επισκόπηση τύπο με ένα απόσπασμα της συνέντευξης που έδωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ στην εφημερίδα Die Welt. Αναφερόμενος στην χώρα μας ο κ. Τρισέ τονίζει: «Η Ελλάδα θα πρέπει να πραγματοποιήσει ισχυρές και αξιόπιστες προσαρμογές υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών. Καθοριστική σημασία θα διαδραματίσει εδώ η τεχνική υποστήριξη της Ευρώπης, που έχει αναλάβει στην Αθήνα η Ομάδα Δράσης υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ».
Πηγή: Επιμέλεια : Στέφανος Γεωργακόπουλος/ Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου