Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών: Το βλέμμα της Ιστορίας στο Προεδρικό Μέγαρο

Τα βλέμματα των Ελλήνων συγκεντρώνονται την Παρασκευή στο κρισιμότερο ίσως έκτακτο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στα μεταπολιτευτικά χρονικά. 

Την ανάγκη επίτευξης εθνικής συνεννόησης άμεσα για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την κρίση, επισήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ανοίγοντας τη συζήτηση στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Παπούλιας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χρησιμοποιώντας ξεκάθαρη γλώσσα τόνισε ότι απαιτείται ακόμη να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή καθώς και να στοχεύουν στην προστασία των οικονομικά αδυνάτων. Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου θα ενημερώσει για τις συζητήσεις ενόψει των αποφάσεων στην ΕΕ και την πορεία της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου περιγράφει, σύμφωνα με πληροφορίες, με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία και θα ζητήσει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση προκειμένου να συνεχιστεί η δανειοδότηση της χώρας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα θέσει θέμα εκλογών ούτε δημοψηφίσματος ή ανασχηματισμού, ενδεχόμενα πάντως που απασχόλησαν σύσκεψη την οποία είχε χθες με τους επιτελείς του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς διεμήνυσε από την πλευρά του ότι «λέει «όχι» στους εκβιασμούς», ενώ συνεργάτες του μετέδιδαν δυσφορία για το γεγονός ότι τη σύσκεψη εμφανίστηκε να συγκαλεί με δική του πρωτοβουλία ο κ. Παπούλιας.

Χωρίς καμία συναινετική διάθεση προσήλθαν, τέλος, οι κ. Αλέκα Παπαρήγα και Αλέξης Τσίπρας, σε αντίθεση με τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, ζητεί «συνευθύνη» ή εκλογές.

Στις 12.30 έφθασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή καθώς και το στενό του συνεργάτη Νίκο Ζιώγα.

Όλοι οι συνεργάτες των αρχηγών παρέμειναν σε διπλανή αίθουσα μαζί, με τους κυρίους Παπακωνσταντίνου και Δρούτσα, οι οποίοι λίγα λεπτά αργότερα από την έναρξη του συμβουλίου, εκλήθησαν να δώσουν διευκρινίσεις και εξηγήσεις για την οικονομική και πολιτική κατάσταση, καθώς και για το κλίμα που υπάρχει στο εξωτερικό για τη χώρα.

Η Iστορία δεν θα συγχωρέσει ένα κομματικό σύστημα που δεν θα έλθει σε συνεννόηση δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον ΣΚΑΪ ενόψει του έκτακτου συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να συμφωνήσουν σε πολλά θέματα όπως ποιες δαπάνες πρέπει να κοπούν, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚΑΪ Τώρα», ο Στέφανος Μάνος.
Σημείωσε πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί να συναινέσει σε νεφελώδεις προθέσεις.
Πηγή: skai.gr