Κλείσιμο

Υπουργικό συμβούλιο: Αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης

Μέτρα ύψους 4,8 δισ. ευρώ από τα συνολικά 6,4 που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα παρουσίασε ο Γιώργος Παπακωνσταντινου στο υπουργικό συμβούλιο.

Μεταξύ άλλων θα υπάρξουν αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε τσιγάρα και αναψυκτικά, αύξηση των τελών κυκλοφορίας, ειδικό τέλος για τα αυθαίρετα και μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό του 13% στο 23%.

Περιλαμβάνεται ακόμα τη μείωση των φοροαπαλλαγών και την αύξηση της φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή οχήματα και ακριβά ακίνητα.

Προβλέπεται μείωση του εφάπαξ των δημόσιων υπάλληλων, ειδική εισφορά για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με υψηλές αποδοχές καθώς και εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ για τις υψηλές συντάξεις.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται ακόμα η μείωση των συμβασιούχων, η υιοθέτηση μερικής απασχόλησης στο δημόσιο, η αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης αλλά και καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών.

Διαβάστε ΕΔΩ την παρουσίαση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου. 

Μιλώντας στο υπουργικό, ο υπουγός έκρουσε "καμπανάκι κίνδυνου", λέγοντας ότι η ταμειακή επάρκεια του δημοσίου φθάνει έως το τέλος Ιουλίου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, μιλώντας στο υπουργικό, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, είπε ότι δεν πρέπει να γινόμαστε το πρόβλημα, ενώ είμαστε η λύση.

Ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι βρεθήκαμε σε δημοσιονομική κατοχή. Τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών και των κυβερνήσεων συνεργασίας, αλλά υπέρ της συνεργασίας της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση. Παράλληλα καυτηρίασε την αλαζονική συμπεριφορά στελεχών και υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας πρότεινε να μην έχει η κυβέρνηση άγχος μόνο προς τους ξένους αλλά και προς τους ανθρώπους στο εσωτερικό.

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «ανόρεκτες μάχες οπισθοφυλακής» κάποιων στην κυβέρνηση. 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης είπε ότι δεν νομίζει πως μπορεί να αντέξει κανείς, αν αγγίξει η κυβέρνηση θέματα τεχνικής κυριαρχίας και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων όπως υποθέσεις της δημόσιας περιούσιας και απολύσεις.

Νωρίτερα μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε να προκαταλάβει τις αντιρρήσεις των μελών του, σχετικά με τα νέα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Δήλωσε ότι η μάχη συνεχίζεται και σ' αυτό το πατριωτικό καθήκον δε χωράει λιγοψυχία.

Υποστήριξε ότι η χώρα μπήκε σε τροχιά νοικοκυρέματος και δεν επιτρέπεται κανένα πισωγύρισμα.

Δείτε ΕΔΩ τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο υπουργικό συμβούλιο.

Συναντήσεις Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς

Με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων θα συναντηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη θα τον δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στο Μέγαρο Μαξίμου, ως ακολούθως:

- Στις 10.30 π.μ., με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά.

- Στις 12.15 μ.μ., με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργο Καρατζαφέρη.

- Στη 1.30 μ.μ., με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξη Τσίπρα.

- Στις 2.30 μ.μ., με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

- Στις 3.30 μ.μ., με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.

Στις 7.30 μ.μ., ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο Μέγαρο Μουσικής.

Την Τετάρτη, στις 10.00 π.μ., ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Πηγή: skai.gr