Απολογισμός του κυβερνητικού έργου από τον πρωθυπουργό

Σε έναν απολογισμό του δεκαοχτάμηνου κυβερνητικού έργου προέβη ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

"Πετύχαμε τη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος που έχει πετύχει ποτέ η χώρα μας, αλλά και άλλη χώρα" δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο. Αμέσως μετά το Πάσχα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα εξειδικευτεί αναλυτικά και με χρονοδιαγράμματα για κάθε υπουργείο πρόσθεσε.

Ο κ. Παπανδρέου άφησε σαφείς αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης Καραμανλή: "Σε αυτούς που οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής, της φυγομαχίας και του ‘άστο για αργότερα’ απαντάμε με αποφάσεις και αλλαγές" ανέφερε.

"Σεβόμαστε κάθε άποψη, κατανοούμε απόλυτα τα προβλήματα αλλά πρέπει να σεβαστούμε τις θυσίες των πολιτών, αλλά η βία και η ανομία δεν έχουν θέση σε μία δημοκρατία ξεκάθαρα" τόνισε.

Το υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε με αντικείμενο τα νέα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ύψους 23 δισ. ευρώ, της περιόδου 2012 - 2015. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά το Πάσχα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα εξειδικευτεί αναλυτικά και με χρονοδιαγράμματα για κάθε υπουργείο.

Στη 1 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει υπό τον κ. Παπανδρέου και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και αργά το απόγευμα το Πολιτικό Συμβούλιο. Οι συνεδριάσεις αποκτούν κρίσιμο χαρακτήρα καθώς το κλίμα μεταξύ υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα φορτισμένο, με νεώτερο κρούσμα την έντονη κριτική της Βάσως Παπανδρέου στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚ. 

Ενδεικτική του άσχημου κλίματος ήταν η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη, το οποίο ενημέρωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης και Εργασίας Λ. Κατσέλη και Γ. Κουτρουμάνης.

Τα μέλη του άσκησαν έντονη κριτική για τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στο εισόδημα των εργαζομένων και την κοινωνική συνοχή, ενώ απαίτησαν να υπάρξει ευκρινές σχέδιο, με χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα
Μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο με στόχο την εξοικονόμηση 4,6 δισ. ευρώ, "μαχαίρι" 3,5 δισ. ευρώ στις ΔΕΚΟ και στο Σύστημα Υγείας, περικοπή αμυντικών δαπανών καθώς και εισοδηματικά κριτήρια στα κοινωνικά επιδόματα και τις φοροαπαλλαγές οι βασικοί άξονες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012 - 2015.

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και το πρώτο μέρος του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η πώληση επιπλέον ποσοστού του ΟΤΕ στη Deutsche Telekom, η παραχώρηση ποσοστού τουλάχιστον 10% της ΔΕΗ, ενώ στο πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια θα περιλαμβάνονται οι εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ο ΟΛΠ καθώς και περιφερειακά αεροδρόμια.

Πηγή: skai.gr