Παπανδρέου: Χρειαζόμαστε νέο μοντέλο στην Ευρώπη

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου μοντέλου στην Ευρώπη, αλλά και ενδυνάμωσης των θεσμικών της οργάνων, ανάγκη που φάνηκε έντονα στη λειτουργία της ΕΕ, εστίασε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ευρωβουλευτών που διεξάγεται στην Αθήνα.

Η Ευρώπη, πρόσθεσε, πρέπει να γίνει πιο δημοκρατική για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει.

Έκανε λόγο για βελτιώσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων τόσο για τα ευρωομόλογα όσο και το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών αλλά και για το μηχανισμό στήριξης. Τόνισε, επίσης, ότι στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξη της χώρας πρέπει να συνεισφέρουν και οι τράπεζες.

Χρειαζόμαστε, πρόσθεσε, ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, διακυβέρνησης και ένα νέο μοντέλο συνεργασίας. Αντιμετωπίζουμε, συνέχισε, πολλές προκλήσεις και μια από τις μεγαλύτερες είναι ότι χωρίς τα πρότυπα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της δημοκρατικής κυβέρνησης θα εξακολουθήσουμε να ζούμε σε μια κατάσταση, όπου οι τράπεζες θα δανείζονται με 1% και θα δανείζουν με 10%.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ευρωομόλογο θα μπορούσε να συμβάλει αν είχε εγκριθεί και στη διαχείριση του χρέους αλλά και στην αξιοποίηση πόρων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Η μονομερής πολιτική της αυστηρότητας και της λιτότητας, τόνισε, δεν πρόκειται να βοηθήσει αν δεν υπάρχει αναπτυξιακή πολιτική.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους οίκους αξιολόγησης και ειδικά στην Standard & Poor’s, η οποία υποβάθμισε την Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν περάσει στον απόλυτο πανικό και υπενθύμισε ότι ήταν εκείνοι που έδιναν ΑΑΑ στα τοξικά ομόλογα τα οποία δημιούργησαν την κρίση.

Πρέπει να δούμε ποιος παίρνει τις αποφάσεις, ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι οίκοι αξιολόγηση δεν λογοδοτούν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να δει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν τον Ιούνιο πρέπει να ηρεμήσουν τις αγορές και αυτό που έχει σημασία είναι να μη δείξουμε ότι κάνουμε πολύ λίγα και πολύ καθυστερημένα.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι μετά από πολλά χρόνια η ελληνική οικονομία δείχνει ότι φέρνει αποτελέσματα και ο στόχος είναι να δείξουμε ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση βρήκε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, κληρονομιά από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία είναι το μόνο κόμμα που δεν αναγνωρίζει τις προσπάθειες και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά εμείς, τόνισε, θα τα καταφέρουμε και θα διαψεύσουμε όσους πιστεύουν το αντίθετο.

Μ. Σουλτς: Αλληλέγγυοι με το «Ηράκλειο» έργο της κυβέρνησης
Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την «βαθιά αλληλεγγύη» των Σοσιαλδημοκρατών προς την Ελλάδα, τον πρωθυπουργό της και το κόμμα που κυβερνά. «Νιώθουμε, αλληλέγγυοι με την Ελλάδα και την κυβέρνηση που ανέλαβε ηράκλειο έργο».

Στην Ευρώπη, πρόσθεσε, χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και δεν είναι δυνατόν να αναπτύσσεται η οικονομία σε μία χώρα και σε άλλες να μην αναπτύσσεται. Καμία μεμονωμένη χώρα, πρόσθεσε, δεν θα κάνει μάθημα σε άλλες και καμία δεν θα επιχειρεί μονομερή ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στη στάση της Γερμανίας χαρακτήρισε την κ. Μέρκελ καγκελάριο των τεσσάρων μηνών καταλογίζοντάς της ότι αλλάζει τις θέσεις της κάθε τέσσερις μήνες.

Ο κ. Σουλτς εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα κερδίσει τη μάχη ενώ πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις της 25ης Μαρτίου έδειξαν ότι ακόμη και οι συντηρητικοί ηγέτες έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ποια είναι η οδός εξόδου από την κρίση που δεν είναι άλλη από την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μελών.

Αναφερόμενος στους οίκους αξιολόγησης τόνισε ότι δεν καταλαβαίνει πώς είναι δυνατόν οι άνθρωποι που δημιούργησαν την κρίση να είναι αυτοί που κρίνουν και παίρνουν αποφάσεις.

Απαντώντας εξάλλου σε άλλη ερώτηση ο κ. Σουλτς τόνισε ότι η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση και ειδικά η γαλλική, όπως είπε, μετά τις πρόσφατες εκλογές έχουν χάσει τη νομιμοποίησή τους. Και απέδωσε τις εκλογικές τους ήττες στην λάθος οικονομική πολιτική που ακολούθησαν.

Επίσης τόνισε ότι το ευρωομόλογο δεν είναι αδύναμο, αδύναμες είναι κάποιες πολιτικές ηγεσίες ενώ πρόσθεσε ότι δεν χρειαζόμαστε στην Ευρώπη πολιτικές για την ενίσχυση των τραπεζών και των επενδυτικών σχημάτων.
Πηγή: skai.gr