Κλείσιμο

Επαφές Δρούτσα στο Λονδίνο για Κυπριακό, Τουρκία και Αίγυπτο

Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στο Λονδίνο Θανάση Γκαβού

Με τη συνάντησή του με τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ολοκλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας τη διήμερη επίσκεψή του στο Λονδίνο.

Ενημερώνοντας του δημοσιογράφους, ο κ. Δρούτσας είπε ότι τόσο με τον κ. Λίντινγκτον όσο και με τον ομόλογό του Γουίλιαμ Χέιγκ συζήτησε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη διεύρυνση της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια, τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και το Κυπριακό, βρίσκοντας πλήρη ταύτιση απόψε μεταξύ των δύο χωρών.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό που βρισκόταν στην κορυφή της ατζέντας, ο κ. Δρούτσας, προερχόμενος από τη Λευκωσία, συζήτησε με τους αξιωματούχους του Φόρεϊν Όφις τις τελευταίες εξελίξεις και τις από κοινού μελλοντικές κινήσεις. Σημείωσε ότι κοινή ήταν η διαπίστωση πως κάποιοι, μεταξύ των οποίων και διεθνείς παράγοντες, ωραιοποιούν τις θέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου και ταυτόχρονα θεωρούν ως δεδομένη και αυτονόητη την εποικοδομητική στάση του προέδρου Χριστόφια. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί αντικειμενικότητα στη θεώρηση των δεδομένων στο Κυπριακό, χωρίς ωραιοποιήσεις και χωρίς απλοποιήσεις, είπε ο κ. Δρούτσας. Τόνισε επίσης ότι η διαδικασία εξεύρεσης λύσης πρέπει να είναι η συμφωνημένη μεταξύ των κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία και την πορεία ένταξής της στην ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι και η Ελλάδα και η Βρετανία τη στηρίζουν, προειδοποιώντας όμως ότι αν η Άγκυρα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι όλων των κρατών μελών, τότε οι διαπραγματεύσεις θα φτάσουν σε τέλμα. Επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί σύντομα να διεξαχθεί μια ανοιχτή συζήτηση στην ΕΕ για τη σχέση με την Τουρκία και την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Άγκυρας, τονίζοντας ότι η συζήτηση αυτή σε καμία περίπτωση δε θα συνιστά αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων, όπως διατείνονται διάφορες πολιτικές δυνάμεις.

Σε ερώτηση για το ποια ήταν η αντίδραση του Φόρεϊν Όφις στις ελληνικές θέσεις για την Κύπρο και την Τουρκία, ο κ. Δρούτσας απάντησε ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και τα επιχειρήματά της είναι παραπάνω από πειστικά, ιδίως από τη στιγμή που η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας.

Εκτενείς ήταν οι συζητήσεις που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με τους Βρετανούς αξιωματούχους και αναφορικά με τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο και τη Μέση Ανατολή, ιδίως στην Τυνησία και την Αίγυπτο. Ο Δημήτρης Δρούτσας αποκάλυψε ότι συζήτησε με τον Γουίλιαμ Χέιγκ την ελληνική ιδέα για ίδρυση στην Αθήνα ενός Κέντρου για τη Δημοκρατία, που θα αναλάβει ρόλο εκπαιδευτικό των κινημάτων που έχουν εμφανιστεί στις αραβικές χώρες και τα οποία φιλοδοξούν να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένα πολιτικά κόμματα. Σημείωσε το συμβολισμό της παροχής βοήθειας για τον εκδημοκρατισμό των χωρών αυτών από τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία. Πρόσθεσε ότι η ιδέα θα τεθεί προς συζήτηση στο δείπνο εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τη στάση απέναντι στις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο υπό τη λαίδη Άστον την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε επίσης στη ματαίωση του ταξιδιού του Γιώργου Παπανδρέου στο Κάιρο, Όπως είπε, η κατάσταση στην Αίγυπτο εκείνες τις ημέρες ήταν ρευστή, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η αιγυπτιακή πλευρά θεώρησε εν τέλει ότι μια επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού δεν ήταν σκόπιμη τη συγκεκριμένη στιγμή.

Αναφορά έγινε επίσης στον κίνδυνο εμφάνισης παράνομων μεταναστών στα σύνορα της Ελλάδας, ένα πρόβλημα που όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών δεν έχει εμφανιστεί, όπως στην Ιταλία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι προληπτικά η ελληνική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι είναι θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει την ΕΕ συνολικά διότι η Ελλάδα έχει φτάσει, αν δεν έχει υπερβεί τα όριά της ως προς την υποδοχή λαθρομεταναστών. Την ανάγκη συλλογικής δράσης στο θέμα των παράνομων μεταναστών τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Δρούτσας υπεραμύνθηκε της προόδου που συντελεί η κυβέρνηση στην εφαρμογή του δημοσιονομικού της προγράμματος, προσθέτοντας ότι πέρα από τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα και η ΕΕ πρέπει να λάβει μέτρα στήριξης του ευρώ. Ως προς το θέμα της πώλησης κρατικής περιουσίας, τόνισε ότι πρόκειται ξεκάθαρα για υπόθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως είπε, επιδιώκεται η βελτιστοποίηση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα που σε καμία περίπτωση δεν συνιστά «ξεπούλημα».

Στις συναντήσεις του με τους κ.κ. Χέιγκ και Λίντινγκτον, τέλος, ο κ. Δρούτσας έθεσε και το θέμα της ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Όπως σημείωσε, η επόμενη φάση της ελληνικής πρωτοβουλίας προς αυτή την κατεύθυνση με την ονομασία «Ατζέντα 2014» είναι, εφόσον έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία, να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την ένταξη των χωρών αυτών κατά την ελληνική προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη όπου θα έχει συνάντηση με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: skai.gr