Κλείσιμο

Εβδομάδα εξελίξεων στην υπόθεση Siemens

Την Τρίτη θα βρεθούν στο γραφείο του ανακριτή οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Siemens.

Πάντως ήδη διαφαίνονται διαφορετικές γραμμές υπεράσπισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνήγορος του Μιχάλη Χριστοφοράκου προσανατολίζεται να ζητήσει νέα προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί μετά τις ευρωεκλογές, αίτημα που πιθανότατα δε θα γίνει δεκτό.

Στο μεταξύ, ομάδα οκτώ δικηγόρων, μεταξύ των οποίων και ο συνήγορος του Γιώργου Σκαρπέλη Γιάννης Ματζουράνης, υπέβαλαν μήνυση κατά του διαχειριστή των μαύρων ταμείων της Siemens Ράινχαρτ Σίκατσεκ με αίτημα την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής της Κυριακής" ο κ. Σίκατσεκ θεωρεί ακατανόητη την εναντίον του μηνυτήρια αναφορά καθώς εκτιμά ότι δε θα ωφελήσει κάποιον από του κατηγορούμενους στην Ελλάδα.

Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι για αυτό το λόγο ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός σε σχέση με το να κατονομάσει συγκεκριμένους παραλήπτες χρημάτων.

Παράλληλα αποκαλύπτεται ο χορός εκατομμυρίων που στήθηκε κατά την παραλαβή του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4i.

Σύμφωνα με e-mail που δημοσίευσε η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο δικηγόρος της Saic Σίμος Δήμας στις 18 Οκτωβρίου του 2006, απευθυνόμενος προς στέλεχος της Siemens υπογραμμίζει:

"Η κυβέρνηση είναι πολύ ευχαριστημένη από τις διαπραγματεύσεις τους με τη Saic.Θα ξέρω πολύ περισσότερα αύριο από τον ίδιο το "μεγάλο άνδρα"".

Από το email δεν αποκαλύπτεται η ταυτότητα του "μεγάλου άνδρα" ούτε εάν έγινε η συνάντηση στην οποία αναφέρεται ο κ. Δήμας ο οποίος αναμένεται να κληθεί από τον κ. Ζαγοριανό για διευκρινήσεις.

Στο άλλο μεγάλο θέμα διαφθοράς, στην υπόθεση ΜΑΝ, όπου αποκαλύπτονται τακτικές παρόμοιες με αυτές της Siemens, η εισαγγελία του Μονάχου θα προβεί τη Δευτέρα σε δηλώσεις αναφορικά με την πορεία των ερευνών. Οι αρχές αναμένεται να επιβεβαιώσουν ότι η υπόθεση των δωροδοκιών, δεν περιορίζεται σε μεσαία στελέχη της εταιρείας, αλλά επεκτείνεται πιθανότατα και στα διευθυντικά κλιμάκια.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Spiegel, μεταξύ των υπόπτων είναι και ένα εν ενεργεία διευθυντικό στέλεχος, ενώ δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου αναφέρουν ότι οι χώρες στις οποίες επικεντρώνονται οι υποψίες είναι, εκτός της Γερμανίας, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Λιβύη, η Αλγερία, το Λουξεμβούργο και η Νορβηγία.
Πηγή: Ρεπορτάζ Χρήστος Κούτρας