ΑΠΟΨΕΙΣ


Αναζητώντας τις αιτίες

Η αύξηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, ο ρόλος των εταιριών, τα μέτρα|Η αύξηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, ο ρόλος των εταιριών, τα μέτρα

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Ο Ρόμπερτ Έλις Σμιθ, εκδότης της ειδικής Επιθεώρησης Πράιβασι Τζέρναλ, είχε, σκωπτικά, ονομάσει το 2006 "Ετος του Κλεμμένου Φορητού Υπολογιστή". Αυτό γιατί ο αριθμός των λαπτοπ που είχαν χαθεί, κλαπεί ή εξαφανιστεί, μαζί με σημαντικά ή ευαίσθητα στοιχεία, εκτοξεύτηκε στα ύψη. H αύξηση των περιστατικών από το 2005 έφτασε το 8.000%. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 480 εταιρίες και κυβερνητικές υπηρεσίες που συνεργάζονται με το ινστιτούτο Πόνεμον για θέματα ασφαλείας, περίπου 80% δήλωσε διαρροές στοιχείων λόγω απώλειας ή κλοπής φορητών υπολογιστών και άλλο 10% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει καν αν υπήρξε κλοπή ή διαρροή στοιχείων.

Το ποσοστό των διαρροών και η απώλεια στοιχείων αυξήθηκε λόγω της ανάπτυξης των φορητών υπολογιστών και των άλλων συσκευών αποθήκευσης αρχείων και πρόσβασης στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με στοιχεία από την ανά διετία έρευνα της εταιρίας παραγωγής προγραμμάτων ασφαλείας Σίμαντεκ, άνω του 50% των απωλειών στοιχείων "βγαίνει" προς τα έξω σε φορητούς υπολογιστές, συσκευές χειρός, φορητούς δίσκους κ.α. Όσο μικραίνουν τα φορητά μέσα αποθήκευσης πληροφορίας, τόσο αυξάνονται οι παράνομες χρήσεις τους και οι πιθανότητες να απολεσθούν. Δεύτερο "κανάλι" διαρροής πληροφοριών είναι το διαδίκτυο, με ποσοστό 12%, αλλά δεν προβλέπεται αύξηση των διαρροών από αυτό καθώς παραμένει αργό, σε σχέση με άλλα μέσα.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 77% των ανθρώπων που ευθύνονται για την διαρροή ή την κλοπή στοιχείων ανήκει στο δυναμικό της ίδιας της εταιρίας ή του οργανισμού στον οποίο παρουσιάζεται το πρόβλημα. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν σκοπό να εγκληματήσουν. Απλώς, φέρονται απρόσεκτα και ξεχνούν συσκευές μεταφοράς και αποθήκευσης, χωρίς να έχουν απόλυτη συνείδηση της σοβαρότητας ενός τέτοιου συμβάντος.

Παρά ταύτα, για τον Ρόμπερτ Έλις Σμιθ, η μεγαλύτερη ευθύνη βαρύνει τους ίδιους τους οργανισμούς και όχι τους εργαζόμενους. Οι οργανισμοί και οι εταιρίες ευθύνονται για την μη υποχρεωτική κρυπτογράφηση των στοιχείων, οι οργανισμοί και οι εταιρίες οφείλουν να εξηγούν στους εργαζόμενους τη σημασία που έχουν τα μεταφερόμενα στοιχεία και να συνδέουν τα θέματα ασφάλειας με την απόδοση και την εξέλιξη του εργαζόμενου. Στους οργανισμούς και στις εταιρίες πρέπει να απευθύνεται οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα εγγυάται την τιμωρία όποιου ευθύνεται για τη διαρροή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, ιατρικών αρχείων ή οικονομικών στοιχείων ή την αποθήκευσή τους χωρίς την χρήση κρυπτογραφίας.

Αυτά, μέχρις ότου βρεθεί ένας τρόπος ώστε η κλοπή ή παραβίαση ενός φορητού υπολογιστή ή μιας συσκευής χειρός να σημαίνει και την αυτόματη καταστροφή όλων των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όπως έχει προβλέψει ο ιδιοκτήτης της συσκευής.
Πράσινη ανάπτυξη ή πράσινα άλογα;
Ας ασχοληθούν με τα πραγματικά σοβαρά αυτής της χώρας. Αυτά δηλαδή που θυμόμαστε μόνο μετά από μια τραγωδία...
18.07.2019, 11:29
Ο τρόμος της Μέρκελ και ο Πρόεδρος που αγνοείται....
Τα διαγνωστικά σενάρια περί αφυδάτωσης, μάλλον δεν στέκουν, ταιριάζοντας, μόνον μεταφορικά, με τη θεσμική...
17.07.2019, 11:36
Εθνική Προτεραιότητα η Επίλυση του Δημογραφικού Προβλήματος
Από το 2010 έως το 2017 μια πόλη στο μέγεθος της Λάρισας χάθηκε από την Ελλάδα, λόγω της ραγδαίας μείωσης...
11.07.2019, 16:00
Η στρατηγική ήττα του ΠΑΣΟΚ
Το βράδυ της Κυριακής, κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ έλεγε ότι ο πήχης για το κόμμα του ήταν το αποτέλεσμα των...
08.07.2019, 15:32
ΣΥΡΙΖΑ: Η πιο επικίνδυνη στιγμή για την ήττα έρχεται τη στιγμή της ήττας
Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει ήδη αντιληφθεί ότι δεν θα έχει καμία συνδρομή από την αξιωματική...
08.07.2019, 00:14
Η ευκαιρία μιας πραγματικά Ευρωπαϊκής Ελλάδας
Και βρισκόμαστε στο σήμερα, ένα κομβικό σημείο όπου χωρίς υπερβολές είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για μια...
05.07.2019, 16:27
Το Κίνημα Αλλαγής για το αύριο
Ένα από τα τεράστια προβλήματα είναι η αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων. Από το 2011 και μετά, για πρώτη...
03.07.2019, 18:14
Αναζητώντας την τιμή της Γκαϊνέ
Το καλό είναι ότι ένα μέσο ενημέρωσης μπορεί να υποστεί ανελέητη κριτική για ένα στραβοπάτημά του, σε βάθος...
03.07.2019, 13:34
Που θα κριθούν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου;
Τρία είναι τα ‘’κλειδιά’’ για την απόκτηση αυτοδυναμίας, όπως επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχικά, η...
02.07.2019, 11:38
Κοινωνική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ μόνο στις φυλακές
Πλέον καταργήθηκαν τα ισόβια ως μοναδική δυνατότητα επιβολής ποινής σε περιπτώσεις ακόμη και στην...
01.07.2019, 15:37

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.