ΑΠΟΨΕΙΣ


Αναζητώντας τις αιτίες

Η αύξηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, ο ρόλος των εταιριών, τα μέτρα|Η αύξηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, ο ρόλος των εταιριών, τα μέτρα

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Ο Ρόμπερτ Έλις Σμιθ, εκδότης της ειδικής Επιθεώρησης Πράιβασι Τζέρναλ, είχε, σκωπτικά, ονομάσει το 2006 "Ετος του Κλεμμένου Φορητού Υπολογιστή". Αυτό γιατί ο αριθμός των λαπτοπ που είχαν χαθεί, κλαπεί ή εξαφανιστεί, μαζί με σημαντικά ή ευαίσθητα στοιχεία, εκτοξεύτηκε στα ύψη. H αύξηση των περιστατικών από το 2005 έφτασε το 8.000%. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 480 εταιρίες και κυβερνητικές υπηρεσίες που συνεργάζονται με το ινστιτούτο Πόνεμον για θέματα ασφαλείας, περίπου 80% δήλωσε διαρροές στοιχείων λόγω απώλειας ή κλοπής φορητών υπολογιστών και άλλο 10% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει καν αν υπήρξε κλοπή ή διαρροή στοιχείων.

Το ποσοστό των διαρροών και η απώλεια στοιχείων αυξήθηκε λόγω της ανάπτυξης των φορητών υπολογιστών και των άλλων συσκευών αποθήκευσης αρχείων και πρόσβασης στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με στοιχεία από την ανά διετία έρευνα της εταιρίας παραγωγής προγραμμάτων ασφαλείας Σίμαντεκ, άνω του 50% των απωλειών στοιχείων "βγαίνει" προς τα έξω σε φορητούς υπολογιστές, συσκευές χειρός, φορητούς δίσκους κ.α. Όσο μικραίνουν τα φορητά μέσα αποθήκευσης πληροφορίας, τόσο αυξάνονται οι παράνομες χρήσεις τους και οι πιθανότητες να απολεσθούν. Δεύτερο "κανάλι" διαρροής πληροφοριών είναι το διαδίκτυο, με ποσοστό 12%, αλλά δεν προβλέπεται αύξηση των διαρροών από αυτό καθώς παραμένει αργό, σε σχέση με άλλα μέσα.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 77% των ανθρώπων που ευθύνονται για την διαρροή ή την κλοπή στοιχείων ανήκει στο δυναμικό της ίδιας της εταιρίας ή του οργανισμού στον οποίο παρουσιάζεται το πρόβλημα. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν σκοπό να εγκληματήσουν. Απλώς, φέρονται απρόσεκτα και ξεχνούν συσκευές μεταφοράς και αποθήκευσης, χωρίς να έχουν απόλυτη συνείδηση της σοβαρότητας ενός τέτοιου συμβάντος.

Παρά ταύτα, για τον Ρόμπερτ Έλις Σμιθ, η μεγαλύτερη ευθύνη βαρύνει τους ίδιους τους οργανισμούς και όχι τους εργαζόμενους. Οι οργανισμοί και οι εταιρίες ευθύνονται για την μη υποχρεωτική κρυπτογράφηση των στοιχείων, οι οργανισμοί και οι εταιρίες οφείλουν να εξηγούν στους εργαζόμενους τη σημασία που έχουν τα μεταφερόμενα στοιχεία και να συνδέουν τα θέματα ασφάλειας με την απόδοση και την εξέλιξη του εργαζόμενου. Στους οργανισμούς και στις εταιρίες πρέπει να απευθύνεται οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα εγγυάται την τιμωρία όποιου ευθύνεται για τη διαρροή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, ιατρικών αρχείων ή οικονομικών στοιχείων ή την αποθήκευσή τους χωρίς την χρήση κρυπτογραφίας.

Αυτά, μέχρις ότου βρεθεί ένας τρόπος ώστε η κλοπή ή παραβίαση ενός φορητού υπολογιστή ή μιας συσκευής χειρός να σημαίνει και την αυτόματη καταστροφή όλων των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όπως έχει προβλέψει ο ιδιοκτήτης της συσκευής.
Η σιωπή των αμνών
Ένα από τα στοιχεία που εντυπωσιάζουν στην υπόθεση Πολάκη εναντίον Κυμπουρόπουλου είναι η σιωπή ή στην...
24.04.2019, 17:01
Στην " Αθήνα Ψηλά" μαζί με τον Κώστα Μπακογιάννη
Εκλογές για το Δήμο Αθηναίων το 2019 ,με μια αναγκαία εξήγηση για τον Κώστα Μπακογιάννη και μια άλλη δική...
23.04.2019, 11:06
Γαβράς: Μια ταινία χωρίς τον δράκο
Στις πολιτικές απόψεις του Κώστα Γαβρά ομολογώ δεν έχω και πολύ εμπιστοσύνη, παρά τις καλές προθέσεις του.
18.04.2019, 08:53
Διώχνουμε το ΔΝΤ! Ή μήπως όχι?
Τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε πως η Ελλάδα ξεπληρώνει τα δάνεια του ΔΝΤ και ξεμπλέκει οριστικά από αυτό.
17.04.2019, 17:06
Εμπίπτει στα καθήκοντα του υπουργού να αφαιρεί ζωές;
Το ωραίο είναι ότι ενώ φωνάζουν για το Νόμο περί ευθύνης υπουργών η ίδια εισαγγελία έχει στείλει σωρεία...
12.04.2019, 11:06
Ένα (παρολίγον) πραξικόπημα;
Είναι χαρακτηριστικό των αυταρχικών καθεστώτων να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του κράτους για τον εκφοβισμό...
11.04.2019, 08:00
Ποιος κυβερνά αυτά τα Εξάρχεια;
Το “άβατο” του γαλατικού χωριού που λέμε Εξάρχεια είναι πλέον θεσμός. Κρατικός, παρακρατικός, υπερκρατικός...
09.04.2019, 11:12
Το ΝΑΤΟ και οι επιδιώξεις του στα Βαλκάνια
Το ερώτημα, λοιπόν που προκύπτει είναι αν τελικά το ΝΑΤΟ καταφέρει να υλοποιήσει το όραμά του, που είναι η...
08.04.2019, 10:58
Η ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη εγγύηση για μια δημοκρατικότερη Ευρώπη
Μετά το δυναμικό ομολογουμένως Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής 30 και 31 Μαρτίου διαπιστώνεται μια σημαντική...
04.04.2019, 13:30
Εκτός από fake news υπάρχει και fact-checking για ψεύτες πολιτικούς
Σίγουρα θα μπορούσε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να χρηματοδοτηθούν ανεξάρτητες αρχές με την λειτουργία...
03.04.2019, 18:43

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.