Aγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων δράσεων

Νομοθετική «καταιγίδα» αναμένεται τις επόμενες ημέρες και μέχρι την Πέμπτη, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες δράσεις πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής και του Eurogroup.

Την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη θα ψηφισθούν στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τη μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, αλλά και την μείωση του κατώτατου μισθού. Νόμος του κράτους θα γίνουν ακόμη η επέκταση του ωραρίου των φαρμακείων, η υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η υποχρεωτική συνταγογράφηση δραστικής ουσίας από 30/6.

Παράλληλα τις επόμενες 4 ημέρες θα πρέπει να εκδοθούν δεκάδες εγκύκλιοι που θα ρυθμίζουν -μεταξύ άλλων- την κατάργηση της μετενέργειας, το «πάγωμα» των ωριμάνσεων στις συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα, την κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας, το κλείσιμο ΟΕΚ και ΟΕΕ, τα έργα του ΠΔΕ που θα περικοπούν, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και το άνοιγμα 20 κλειστών επαγγελμάτων.

Αναμένονται ακόμη υπουργικές αποφάσεις για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων με πατέντα κατά 6%, μείωση της μέγιστης τιμής των γενόσημων κατά 15% -στο 40% του φαρμάκου που έχει πατέντα σε ισχύ-, αύξηση κατά 15% μεσοσταθμικά της συμμετοχής των ασφαλισμένων για φάρμακα και επικαιροποίηση της αρνητικής λίστας φαρμάκων και την υποχρεωτική συνταγογράφηση του φαρμάκου με την μικρότερη τιμή μεταξύ αυτών με την ίδια δραστική ουσία.

Επιπλέον θα πρέπει να ολοκληρωθούν η μελέτη για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, το πλαίσιο στο οποίο θα γίνει η ανακεφαλαίωση τους και η ειδική μελέτη για την ΑΤΕ.

Ασφυκτικός έλεγχος

Αμέσως μετά το διήμερο 1-2 Μαρτίου θα εντατικοποιηθούν και συνομιλίες για την ενίσχυση του εποπτικού μηχανισμού των δανειστών. Μετά το ΔΝΤ, και η Κομισιόν αναμένεται να αποκτήσει μόνιμη αποστολή στην Αθήνα με τους τοποτηρητές να αναλαμβάνουν τον ασφυκτικό έλεγχο των υπουργείων με σκοπό την κατά γράμμα εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Ενίσχυση θα δεχτεί και η task force του Χορστ Ράιχενμπαχ με τους τομείς της συλλογής των φόρων, της οργάνωσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, της δημόσιας διοίκησης και της διαχείρισης και αποτελεσματικότερης απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των περιοχών που η τρόικα κρίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται τεχνική βοήθεια.

Θεωρείται βέβαιο πως θέμα συζητήσεων των επόμενων ημερών θα είναι και η χορήγηση ή όχι ανεξάρτητου αναπτυξιακού πακέτου προκειμένου να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης.

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Νόμοι του κράτους
- Μείωση κύριων συντάξεων
- Μείωση επικουρικών συντάξεων
- Μείωση κατώτατου μισθού
- Επέκταση ωραρίου φαρμακείων
- Υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση
- Υποχρεωτική συνταγογράφηση δραστικής ουσίας

Εγκύκλιοι
- Κατάργηση μετενέργειας
- Πάγωμα ωριμάνσεων
- Κατάργηση υποχρεωτικής διαιτησίας
- Κλείσιμο ΟΕΚ-ΟΕΕ
- Περικοπή ΠΔΕ
- Μείωση λειτουργικών δαπανών
- Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων

Υπουργικές αποφάσεις
- Μείωση τιμών φαρμάκων με πατέντα 6%
- Μείωση μέγιστης τιμής γενόσημων 15%
- Αύξηση συμμετοχής ασφαλισμένων 15%
- Επικαιροποίηση αρνητικής λίστας φαρμάκων
- Συνταγογράφηση φθηνότερου φαρμάκου
Πηγή: Χρυσόστομος Τσούφης