Κλείσιμο

Επιμένει σε παρέμβαση της ΕΚΤ ο Μπαρουέν

Εμμένει στην ιδέα να αποκτήσει η ΕΚΤ ρόλο δανειστή ύστατης ανάγκης ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

«Η καλύτερη απάντηση για να αποφευχθεί η διάχυση (της κρίσης) σε χώρες όπως η Ισπανία ή η Ιταλία είναι από γαλλικής πλευράς μία παρέμβαση ή μια δυνατότητα παρέμβασης, μια ανακοίνωση παρέμβασης ενός δανειστή ύστατης ανάγκης, που θα συνίσταται από την ΕΚΤ», δήλωσε ο κ. Μπαρουέν.

Ο γάλλος ΥΠΟΙΚ απέδωσε την έντονη αντίδραση του Βερολίνου σε αυτή την προοπτική σε δύο λόγους: Επειδή «οι ευρωπαϊκές συνθήκες (...) δεν επιτρέπουν την άσκηση νομισματικής πολιτικής διαμέσου των εθνικών προϋπολογισμών», και επειδή «η Γερμανία διατηρεί στη μνήμη της εδώ και 70 χρόνια τον πολιτικό κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η άνοδος του πληθωρισμού και της υπερχρέωσης»

«Αυτά τα δύο μαζί δημιουργούν μια πολύ ισχυρή και στιβαρή γερμανική θέση για μια απόλυτη άρνηση από την πλευρά της (Γερμανίας) μιας παρέμβασης της ΕΚΤ», υποστήριξε.

Εκθέτοντας την άποψη της χώρας του, ο κ. Μπαρουάν απέρριψε την ιδέα ότι μια παρέμβαση της ΕΚΤ για την υποστήριξη των αδύναμων χωρών θα προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις ή βλάπτει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Υπέρ των θέσεων της Γαλλίας, και άλλων κοινοτικών εταίρων για την μετεξέλιξη της ΕΚΤ σε δανειστή ύστατης ανάγκης τάσσεται στο μεταξύ ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

«Είτε η ΕΚΤ μετεξελίσσεται σε δανειστή ύστατης ανάγκης, είτε σύντομα μεταβάλλεται σε νεκροθάφτη της Ευρώπης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ σκαρφάλωσε το κόστος ασφάλισης έναντι κίνδυνου χρεοκοπίας της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ισπανίας, καθώς οι επενδυτές βλέπουν την κρίση να διαχέεται από την περιφέρεια στον πυρήνα του ενιαίου νομίσματος.
Πηγή: skai.gr