Ρουμπινί: Η ΕΚΤ να καταστεί δανειστής ύστατης ανάγκης

Υπέρ των θέσεων της Γαλλίας, και άλλων κοινοτικών εταίρων για την μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε δανειστή ύστατης ανάγκης τάσσεται ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

«Είτε η ΕΚΤ μετεξελίσσεται σε δανειστή ύστατης ανάγκης, είτε σύντομα μεταβάλλεται σε νεκροθάφτη της Ευρώπης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Κατά του ενδεχομένου να καταστεί η ΕΚΤ, δανειστής ύστατης ανάγκης για τις χώρες της Ευρωζώνης τάσσεται σταθερά το Βερολίνο.

«Η ΕΚΤ θα πίεζε στα όρια την εντολή που έχει και θα έθετε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της ανεξαρτησίας της, αν αποδεχόταν το ρόλο του δανειστή τελευταίας προσφυγής από υπερχρεωμένες χώρες» δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γιενς Βάιντμαν.

«Ένα τέτοιο βήμα συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους για τη σταθερότητα στη νομισματική ένωση», δήλωσε ο πρόεδρος της Μπούτεσμπανκ.

O γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν έχει ζητήσει να χορηγηθεί τραπεζική άδεια στο EFSF για τη χορήγηση σχεδόν απεριόριστης ρευστότητας από την ΕΚΤ,
Πηγή: skai.gr