Έλληνας ιατροδικαστής βρίσκει την ταυτότητα των αγνοουμένων του Έβρου (vid)

Ανθρώπινες σορούς που έχουν βρεθεί στον ποταμό Έβρο, στα σύνορα με την Τουρκία, εξετάζει τα τελευταία 20 χρόνια ο Έλληνας καθηγητής ιατροδικαστικής Παύλος Παυλίδης, ο οποίος θα εξακολουθήσει να είναι απασχολημένος, όσο οι άνθρωποι επιχειρούν να διασχίζουν το επικίνδυνο πέρασμα.

Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να εντοπίζει το συνδετικό κρίκο μεταξύ αγνοουμένων και των οικογενειών τους. «Σήμερα μου έφεραν μία σορό από τον ποταμό, πιθανότατα πρόσφυγα. Θα συλλέξουμε πληροφορίες από τη σορό και από τα ρούχα», εξηγεί ο καθηγητής από το γραφείο του στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Παυλίδης προσθέτει ότι αυτή είναι η δωδέκατη σορός που του έχει φέρει φέτος η αστυνομία και όπως λέει αναμένονται περισσότερες.

Στο γραφείο του υπάρχουν αρχεία για ακόμα 359 σορούς που έχει εξετάσει από το 2000 ως το 2017 – όλες από την ελληνική πλευρά του ποταμού. Οι αριθμοί υπογραμμίζουν τους κινδύνους που είναι έτοιμοι οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν.

Οι περισσότεροι πνίγονται, ενώ άλλοι πεθαίνουν από υποθερμία κατά τη διάρκεια του τσουχτερού χειμώνα, ή από παθολογικά αίτια. Ένα μικρότερο ποσοστό χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διασχίσουν σιδηροδρομικές γραμμές ή επειδή πάτησαν πάνω σε νάρκες κοντά στον ποταμό πριν γίνει η αποναρκοθέτηση.

Ο καθηγητής επισημαίνει ότι στα βάθη του Ποταμού Έβρου υπάρχουν πολλά πτώματα ανθρώπων που ίσως να αναζητούνται ακόμα από τις οικογένειες που άφησαν πίσω τους.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προειδοποιεί για τους κινδύνους που κρύβουν τα ταξίδια αυτά και συνεχίζει να απευθύνει εκκλήσεις για ασφαλείς οδούς.

Πηγή: skai.gr