Κλείσιμο

Οι πυραμίδες της Γκίζας... γίνονται φωτογραφικός θάλαμος

Ο Γάλλος καλλιτέχνης JR Επέστρεψε στην Γκίζα με ένα ευφάνταστο πρότζεκτ

Ένας φωτογραφικός θάλαμος σε σχήμα πυραμίδας, δίπλα στις Πυραμίδες των Φαραώ, προσκαλεί τους επισκέπτες να βγάλουν τις φωτογραφίες τους εκεί.

Ο Γάλλος καλλιτέχνης JR Επέστρεψε στην Γκίζα με ένα ευφάνταστο πρότζεκτ όπου κάθε μαυρόασπρο πορτρέτο τυπώνεται μέσα στον θάλαμο και κυλά στα χέρια αυτού που περιμένει έξω.

Στη συνέχεια, ο επισκέπτης που έχει φωτογραφηθεί μπορεί να αναρτήσει το πορτρέτο του σε μία από τις τρεις διαφημιστικές πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί.

Έτσι αντί να γυρίζουν την πλάτη τους στο ηλικίας 4.500 ετών τοπόσημο, οι συμμετέχοντες επιδεικνύουν το πορτρέτο τους ακριβώς μπροστά του.

Το 2016, σχεδιάζοντας ένα πρότζεκτ στο Λούβρο, ο JR παρατήρησε ότι «άνθρωποι ταξιδεύουν από όλον τον κόσμο για να δουν το Λούβρο και με το που φτάσουν τού γυρίζουν την πλάτη για να τραβήξουν μια σέλφι. Εμπνεόμενος από αυτή την ειρωνία, δημιούργησε μια αναμορφωτική εγκατάσταση που έκανε το Λούβρο να εξαφανίζεται».

Με την εγκατάσταση στην Γκίζα, που θα παραμείνει έως τις 10 Νοεμβρίου, τα πορτρέτα στις διαφημιστικές πινακίδες αλλάζουν συνεχώς αλλά το αρχαίο φόντο παραμένει το ίδιο.

«Συμμετέχοντες και περαστικοί καλούνται να στοχαστούν για το εφήμερο σε ένα μέρος όπου ο χρόνος αποκτά άλλο νόημα».

Πηγή: skai.gr