ΥΓΕΙΑ


Μειωμένος ο κίνδυνος εμφάνισης χολόλιθων για όσους πίνουν καφέ λένε ειδικοί

«Τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης καφέ σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα χολολιθίασης», τονίζει η Αν Τύμπαεργκ – Χάνσεν, επικεφαλής γιατρός κλινικής βιοχημείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.

 
Ανάμεσα στα άλλα απροσδόκητα οφέλη του καφέ για την υγεία, αυτός φαίνεται να προλαμβάνει τη δημιουργία επίπονων χολόλιθων (σ.τ.σ: λίθων στον αυλό της χοληδόχου κύστης ή των εξωηπατικών χοληφόρων που μπορεί να περιέχουν χοληστερόλη, χολερυθρίνη, ασβέστιο και βλέννα), σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη αυτή που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of International Medicine», έδειξε ότι αυτοί που πίνουν έξι κούπες καφέ ημερησίως μειώνουν των κίνδυνο εμφάνισης χολόλιθων κατά 23%.

«Τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης καφέ σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα χολολιθίασης», τονίζει η Αν Τύμπαεργκ – Χάνσεν, επικεφαλής γιατρός κλινικής βιοχημείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.

Η ίδια, μάλιστα, προσθέτει ότι πρόκειται για ιδιαίτερα καλά νέα για τους δανούς πολίτες, το 6% των οποίων, πίνει πράγματι, πάνω από 6 κούπες καφέ την ημέρα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ελπιδοφόρα και για αυτούς που καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες καφέ. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι όσοι καταναλώνουν μια κούπα καφέ την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας χολόλιθων κατά 3% συγκριτικά με εκείνους που απέχουν από το συγκεκριμένο ρόφημα.

Το ποσοστό όμως αυτό είναι 17% για τα άτομα που πίνουν τρεις με έξι κούπες καφέ την ημέρα.

Οι λόγοι για τους οποίους ο καφές συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο χολολιθίασης είναι ακόμα άγνωστοι, σύμφωνα όμως με την Τύμπαεργκ – Χάνσεν, μπορούν να γίνουν ορισμένες υποθέσεις.
Μια πιθανότητα είναι ότι η σχέση αυτή οφείλεται στο ότι ο καφές μειώνει την ποσότητα της χοληστερόλης που βρίσκεται στη χολή, δεδομένου ότι η ανάπτυξη χολόλιθων επηρεάζεται από την ισορροπία ανάμεσα στη χοληστερόλη και τα οξέα της χολής.

Ο καφές κινητοποιεί επίσης τη μυϊκή συστολή που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά περιεχομένων μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα.

Η Τύμπαεργκ – Χάνσεν τονίζει ότι το όφελος ενδέχεται να προέρχεται ακόμα και από το περιεχόμενο του καφέ καθαυτού, ένα δεδομένο που θέτει ερωτήματα σχετικά με τις επιδράσεις της σοκολάτας και του τσαγιού στην ιατρική αυτή κατάσταση.

Πάντως, μετέπειτα γενετικές αναλύσεις έδειξαν ότι τα οφέλη προέρχονται από τον καφέ καθαυτό και όχι από τις συνήθειες ζωής των ατόμων που καταναλώνουν τις συγκεκριμένες ποσότητες καφέ.
Στον αντίποδα αυτών των αποτελεσμάτων φαίνεται να βρίσκεται ο δρ. Άντονυ Μπλέυερ, καθηγητής νεφρολογίας στη σχολή Ιατρικής «Wake Forest» στο Γουίνστον Σάλεμ.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι κάθε εβδομάδα ακούμε μια νέα ιστορία για το πόσο καλό ή πόσο κακό κάνει ο καφές και προειδοποιεί ότι οι πληροφορίες για τον καφέ υπάρχουν σε πολλές τεράστιες βάσεις δεδομένων, με αποτέλεσμα να είναι εύκολη η συσχέτισή του με τον οποιονδήποτε παράγοντα (οστεοπόρωση, αύξηση ή μείωση σωματικού βάρους, έλκος, καρκίνος, θνησιμότητα).

Ο Μπλέυερ αμφισβητεί την επιστημονικότατα αυτών των δεδομένων και τονίζει ότι οι έξι κούπες καφέ είναι πάρα πολλές, δεδομένου ότι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις του καφέ στον ύπνο, τη γαστρική παλινδρόμηση και τις αρρυθμίες.

Εξάλλου, σύμφωνα με αυτόν τον επιστήμονα, η κατανάλωση καφέ να συνεπάγεται διατροφικές αλλαγές οι οποίες μπορεί να είναι εν τέλει υπεύθυνες για τη μείωση του κινδύνου δημιουργίας χολόλιθων.

Οι χολόλιθοι είναι λίθοι που συσσωρεύονται στη χοληδόχο κύστη και συχνά ‘μπλοκάρουν’ τη χοληφόρο οδό. Όταν αυτοί αναπτυχθούν αρκετά προκαλούν πόνο και χρήζουν χειρουργικής αφαίρεσης.


 
Εξαπλάσιος ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτης στα παχύσαρκα άτομα
Από μόνα τους ούτε η γενετική προδιάθεση, ούτε ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής σχετίζονται με τόσο αυξημένο...
16.09.2019, 10:35
Κικίλιας στον ΣΚΑΪ: Τι είπε για τα σχέδια του υπουργείου για τα νοσοκομεία
Στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ μίλησε ο Βασίλης Κικίλιας για θέματα υγείας, με αφορμή το θέμα των...
15.09.2019, 11:15
Φοιτητής Ιατρικής βρήκε τη θεραπεία που του έσωσε τη ζωή
Ο Φαζγκενμπάουμ ελπίζει ότι η δική ιστορία θα βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν δύναμη για να παλέψουν.
15.09.2019, 08:46
Έρευνα: Τα αντιβιοτικά μειώνουν το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών
Η λήψη αντιβιοτικού πριν από την έναρξη ανοσοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο μειώνει δραματικά τις...
13.09.2019, 14:47
Υγεία για Όλους: Χαμηλά τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών Ρομά
Σε χαμηλά επίπεδα συνεχίζει να βρίσκεται η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών Ρομά, καθώς σύμφωνα με έρευνα του...
13.09.2019, 12:54
Καταγγελία σωματείου εργαζομένων για εμφάνιση ποντικών σε νοσοκομείο Κιλκίς
Για εμφάνιση ποντικών σε θάλαμο ασθενών στο νοσοκομείο Κιλκίς κάνει λόγο καταγγελία του σωματείου...
13.09.2019, 12:49
Έρευνα: Οστεοκαλσίνη εκκρίνεται σε στρεσογόνες καταστάσεις, όχι αδρεναλίνη
Η αντίδραση ‘πάλης η φυγής’ στην οποία βρίσκεται ο ανθρώπινος οργανισμός σε περιστατικά ξαφνικού κινδύνου...
13.09.2019, 12:21
Τοσκάνη: Ανησυχία για αυξημένα κρούσματα μόλυνσης από το «σούπερ βακτήριο»
Το NDM-1 (New Delhi metallo-beta-lactamase), το οποίο αποκαλείται κοινώς «σούπερ βακτήριο», αποτελεί...
12.09.2019, 22:40
Κικίλιας: Σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ
Τη δέσμευσή του ότι το σύστημα Υγείας θα υποστηριχθεί, παρότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται είναι...
12.09.2019, 13:13
Θεσσαλονίκη: Hλεκτροφυσιολογική μελέτη χωρίς ακτινοβολία για πρώτη φορά
Hλεκτροφυσιολογική μελέτη στην καρδιά δεκάχρονου παιδιού, χωρίς καθόλου ακτινοβολία, διενεργήθηκε για πρώτη...
12.09.2019, 12:49

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 23  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.