H πρώτη ελληνική αντίδραση ατμιστών για το θάνατο από ηλεκτρονικό τσιγάρο

Τα κρούσματα πνευμονοπάθειας που οδήγησαν περίπου 100 Αμερικανούς που είχαν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα στο νοσοκομείο συνδέονται με χρήση υγρών αναπλήρωσης στα οποία είχε προστεθεί έλαια ινδικής κάνναβης (όχι CBD), της Αμερικανικής “εταιρείας” Dank Vapes, τα οποία πωλούνται στη μαύρη αγορά αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος (ΣΕΕΠ). 

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ ένας ενήλικος στο Ιλινόις των ΗΠΑ υπέκυψε σε μια σοβαρή πνευμονολογική ασθένεια, η οποία προκλήθηκε από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όπως ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι αμερικανικές αρχές.

Από την πλευρά του, ο ΣΕΕΠ επικαλείται ρεπορτάζ του επιστημονικού περιοδικού Inverse σύμφωνα με το οποίο η Dank Vapes είναι στην πραγματικότητα μια εταιρεία «φάντασμα» καθώς ισχυρίζεται ότι εδρεύει στην Καλιφόρνια αλλά δεν έχει εκδοθεί ποτέ άδεια λειτουργίας στα στοιχεία της.

«Ο Μαρκ Χοάσι, ιδρυτής εφαρμογής που επικεντρώνεται στην κάνναβη, ισχυρίστηκε μάλιστα ότι τα μπουκάλια είναι φτιαγμένα από τυχαίους ανθρώπους στο γκαράζ τους» σημειώνεται. 

«Τα υγρά ατμίσματος όπως της Dank Vapes που κυκλοφορούν στη μαύρη αγορά, δεν καλύπτονται από τους ισχύοντες κανονισμούς, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να υπάρχουν άγνωστες και δυνητικά επιβλαβείς ουσίες. Οι χρήστες τέτοιων προϊόντων δεν είναι θύματα του ατμίσματος αλλά θύματα της προσπάθειας να προμηθευτούν φθηνά μεν, απαγορευμένα ωστόσο προϊόντα, με ελκυστική συσκευασία, σε πολύ χαμηλή τιμή. Όλα αυτά σε μια χώρα που δεν έχει αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’ επέκταση η Ελλάδα» καταλήγει ο Σύνδεσμος.