Κλείσιμο

Ηθικό «ναι» από ΠΟΥ στη χρήση πειραματικών φαρμάκων κατά του Έμπολα

Ηθικό «ναι» στην χορήγηση μη εγκεκριμένων φαρμάκων και εμβολίων για την αντιμετώπιση της επιδημίας Έμπολα, που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.014 ανθρώπους στη δυτική Αφρική, έδωσε σήμερα Τρίτη επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ τονίζει πάντως πως η χρήση πειραματικών φαρμάκων και θεραπειών θα επιτρέπεται με προϋπόθεση την «εν επίγνωση συναίνεση» των ασθενών, την τήρηση του ιατρικού απορρήτου και τη συλλογή των δεδομένων που θα προκύψουν.

Η απόφαση του ΠΟΥ έρχεται λίγες ώρες αφού έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση της Λιβερίας έχει ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες την αποστολή του πειραματικού φαρμάκου Zmapp, το οποίο όμως δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί κλινικά σε ανθρώπους.

Ανάμεσα στα θύματα του ιού βρίσκεται και ο 75χρονος ισπανός ιερέας ο οποίος προσβλήθηκε από την ασθένεια ενώ εργαζόταν σε νοσοκομείο για θύματα του Έμπολα στη Μονρόβια της Λιβερίας. Ο άτυχος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Μαδρίτης, όπου διακομίστηκε στις 7 Αυγούστου.

Ο 75χρονος έλαβε φαρμακευτική αγωγή με Zmapp.

Η επιδημία του Έμπολα ξέσπασε στη δυτική Αφρική στα μέσα Φεβρουαρίου και μέσα σε μόλις 6 μήνες έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 1.014 ανθρώπων, ενώ το σύνολο των καταγεγραμμένων ανθρώπινων κρουσμάτων ανέρχεται σε τουλάχιστον 1.848.

Το φόρο αίματος πληρώνουν ως τώρα Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα, ενώ θάνατοι έχουν σημειωθεί και στη Νιγηρία, την πολυπληθέστερη χώρα της Μαύρης Ηπείρου.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ