Κλείσιμο

Προς αποκλιμάκωση οι κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ;

Τάση αποκλιμάκωσης των κινητοποιήσεων φαίνεται ότι διαμορφώνεται στους κόλπους των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποί τους χαρακτήρισαν θετικό το ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, συμφωνούν με την ένταξη των γιατρών στο ΕΣΥ, αλλά ζητούν περισσότερες διευκρινίσεις. 

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ
σε αλλεπάλληλες συναντήσεις εξετάζουν τα νέα δεδομένα για να καθορίσουν τη στάση τους. Την απόφαση για το μέλλον των κινητοποιήσεων θα λάβουν εντός των επομένων ημερών, και αφού ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες που αφορούν στο βαθμολόγιό τους (ένταξη και αξιολόγηση στο νέο καθεστώς).

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ο μισθός των γιατρών που θα ενταχθούν στο ΕΣΥ θα είναι ανάλογος με τα χρόνια προϋπηρεσίας τους στoν ΕΟΠΥΥ. 

Την Πέμπτη στις 11 π.μ, όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης και εφόσον η πρόταση του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα γίνει αποδεκτή θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του.

Η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στην οποία ο υπουργός Υγείας παρουσίασε το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια περίθαλψη τάχθηκε ομόφωνα στις εξής θέσεις:

-Όχι στις απολύσεις.
-Πλήρη και αποκλειστική απασχόληση με τον ΕΟΠΥΥ σε όσους το ζητήσουν και
-Συμβάσεις σε αυτούς που θέλουν συνεργασία και όχι αποκλειστική απασχόληση με τον ΕΟΠΥΥ

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης επί του οποίου έχει την πλειοψηφία των μελών της, προτείνεται η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε εθνικό ασφαλιστικό φορέα πρωτοβάθμιας υγείας.

«Όπως είπα, ο ΕΟΠΥΥ θα κρατήσει μόνο τα φαρμακεία και όλες οι πρωτοβάθμιες υπηρεσίες θα είναι υπό τις υγειονομικές περιφέρειες» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. Επανέλαβε, ακόμη, ότι μπορούν όλοι οι γιατροί, αν θέλουν, να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ, με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος σε όσους διατηρούν παράλληλα ιδιωτικό ιατρείο.
Πηγή: skai.gr