Κλείσιμο

Aλτσχάιμερ, ανιχνεύεται με μια απλή εξέταση αίματος

Στο Συνέδριο Έρευνας του Αλτσχάιμερ , που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένου Βασίλειο, ανακοινώθηκε ότι το Πανεπιστήμιο του Nottingham αναπτύσσει ένα γρήγορο και εύκολο τεστ, το οποίο μπορεί διαγνώσει το εύκολα και γρήγορα τη νόσο Αλτσχάιμερ. 

Η συγκεκριμένη ασθένεια καθώς και άλλες μορφές άνοιας εκτιμάται ότι προσβάλλει περί τα 7,3 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων περί τους 160.000 Έλληνες.

Μέσω της εξέτασης αίματος, οι γιατροί μελετούν έναν συνδυασμό «δεικτών» στο αίμα, οι οποίοι είναι διαφορετικοί στους υγιείς ανθρώπους και διαφορετικοί στους πάσχοντες.

Το τεστ μπορεί να διαγνώσει ορισμένες πρωτείνες που συνδέονται στενά με την ασθένεια του Αλτσχάιμερ ,όπως η αμυλοειδής αλλά και κάποιους δείκτες που είναι ενδεικτικοί για την ασθένεια, αλλά εντοπίζονται δυσκολότερα. Ο καθηγητής Kevin Morgan από το Πανεπιστήμιο του Nottingham, δήλωσε ότι ο συνδυασμός των δεικτών που έχουν εντοπιστεί είναι πολύ ελπιδοφόρος.

"Τα ευρήματά μας είναι ενδιαφέροντα, επειδή δείχνουν ότι είναι τεχνικά δυνατό να γίνει διάκριση μεταξύ υγιών ατόμων και ατόμων με Αλτσχάιμερ, με μια εξέταση αίματος.

Καθώς οι εξετάσεις αίματος είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για την υποβοήθηση της διάγνωσης, είμαστε πραγματικά πολύ αισιόδοξοι για τη μελλοντική αντιμετώπιση της νόσου, πρόσθεσε.

Οι άνθρωποι που θα εξετάζονται θα μπορούν να ξέρουν αν είναι μεσαίου η υψηλού κινδύνου, ώστε να λαμβάνουν και την κατάλληλη θεραπεία.

Πηγή : BBC 
Πηγή: Επιμέλεια: Γκιόκα Άννα