Κλείσιμο

ΕΟΠΥΥ: Συνεχίζουν την αναστολή πίστωσης στους ασφαλισμένους οι φαρμακοποιοί

Τα χρέη και τα ελλείμματα αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τον ΕΟΠΥΥ, είπε στο ΣΚΑΪ η Χριστίνα Παπανικολάου Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

Τόνισε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας έχει 9 εκατομμύρια ασφαλισμένους και θα πρέπει να έχει διαπραγματευτική δύναμη μέσα στην αγορά.

Παραδέχτηκε ότι το κράτος δεν μπορεί να πληρώσει με τη μια, όσα χρωστάει, ενώ όπως είπε «πρέπει να βρεθεί μια λύση μορατόριουμ με όλους τους κλάδους που απεργούν».

Ανέφερε ακόμη, ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα υπάρξει νέο δελτίο τιμών καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι τιμές έχουν μειωθεί μέχρι και 12%, προσθέτοντας ότι θα γίνει εισαγωγή στη χώρα και νέων φαρμάκων.

Συνέχιση της αναστολής της πίστωσης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αποφάσισαν αργά το βράδυ οι φαρμακοποιοί της Αττικής, παρά τη δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για σταδιακή εξόφληση των οφειλών του Οργανισμού από σήμερα.

Ειδικότερα, κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των Φαρμακευτικών Συλλόγων, ο κ. Σαλμάς δεσμεύτηκε ότι από τη Τρίτη θα αρχίσουν να πιστώνονται οι οφειλές του Μαΐου και από την Τετάρτη η εξόφληση θα γίνεται άμεσα.

Παράλληλα, ο κ. Σαλμάς πρότεινε στους αρμόδιους φορείς να αυξηθούν οι χρόνοι πίστωσης στον τομέα των φαρμάκων, προαναγγέλλοντας -σε διαφορετική περίπτωση- δυναμική παρέμβαση της πολιτείας.

"Οι φαρμακοποιοί δεν έλαβαν σαφείς δεσμεύσεις για την εξόφληση των χρεών", δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Την ίδια ώρα, σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι πληρώνουν από την τσέπη τους εκτός από τα φάρμακα και την ιατρική επίσκεψη.
Πηγή: skai.gr