Νέα νομοθεσία για τη συσκευασία των τσιγάρων εξετάζει η Κομισιόν

Την απαγόρευση των εμπορικών σημάτων και λογότυπων στα πακέτα τσιγάρων εξετάζει η ΕΕ, ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης του νόμου για την αποτροπή του καπνίσματος, τόνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Στο μεταξύ παρόμοια απαγόρευση επέβαλε και η Αυστραλία, με το αυστραλιανό Δικαστήριο να απορρίπτει στις 15 Αυγούστου την ένσταση των καπνοβιομηχανιών British American Tobacco, Britain's Imperial Tobacco, Philip Morris και Japan Tobacco κατά της κυβερνητικής απαγόρευσης.

Η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει ότι από τον Δεκέμβριο, όλα τα πακέτα τσιγάρων που πωλούνται στην Αυστραλία θα έχουν απλή συσκευασία (δείτε ιστορικό).

Η ΕΕ θα δημοσιεύσει μια πρώτη αναθεώρηση στην Οδηγία Προϊόντων Καπνού του 2001 το φθινόπωρο, και πιθανώς εισαγάγει αυστηρότερους κανόνες για την συσκευασία όπως και στη νομοθεσία για τα νεότερα προϊόντα καπνού, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. «Συζητούνται πολλά, ακόμη και η πιθανότητα της απλής συσκευασίας», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Antonio Gravili σε συνέντευξη Τύπου.

Η εκτύπωση μεγαλύτερων εικόνων στα πακέτα των τσιγάρων αναφορικά με τις ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα, είναι μια άλλη επιλογή, συνέχισε.

Ο Παγκόσμιος
Οργανισμός Υγείας λέει ότι το κάπνισμα αποτελεί μια από «τις μεγαλύτερες απειλές της δημόσιας υγείας που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κόσμος».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι το κάπνισμα θα μπορούσε να σκοτώνει 8 εκ ανθρώπους κάθε χρόνο από το 2030, εάν δεν λάβουν την απαραίτητη δράση οι κυβερνήσεις.

Η Οδηγία του 2001 απαιτούσε από όλα τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι τα πακέτα των τσιγάρων φέρουν γραπτές προειδοποιήσεις για την υγεία ενώ το 2005 η Κομισιόν συνέστησε και μια σειρά γραφικών εικόνων που απεικονίζουν κινδύνους για την υγεία. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν υιοθετήσει αυτές τις εικόνες πάνω στα πακέτα.

Από τη στιγμή που ολοκληρωθεί η αναθεώρηση, θα χρειαστεί η έγκριση των «27» καθώς και των μελών της Ευρωβουλής πριν μετατραπεί σε νόμο.

Οι ομάδες κατά του καπνίσματος στις Βρυξέλλες, λένε ότι η απλή συσκευασία θα αποτρέψει τους νέους από την «παγίδα» της μάρκας των τσιγάρων, όπως συμβαίνει με τις μάρκες των αθλητικών παπουτσιών και των κινητών τηλεφώνων.

Από την άλλη η καπνοβιομηχανία ισχυρίζεται ότι η απαγόρευση της συσκευασίας θα παραβιάσει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τους και θα ενισχύσει τις πωλήσεις των πλαστώ ή παράνομα εισαγόμενων τσιγάρων.

Παρόμοια απόφαση στην Βρετανία


Η Βρετανία έχει δουλέψει περισσότερο από όλες τις χώρες της ΕΕ να καταστήσει την απλή συσκευασία στα πακέτα των τσιγάρων εθνικό νόμο.

Την περασμένη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση τελείωσε 4μηνες διαβουλεύσεις για την απλή συσκευασία και αναμένεται να πάρει απόφαση αργότερα μέσα στο χρόνο.

Δικηγόρος που συμβουλεύει τις εταιρείες καπνού αναφορικά με την επικείμενη νομοθεσία τόνισε ότι οι εταιρείες ίσως αντιταχθούν στην απαγόρευση λόγω του ότι εμποδίζουν το ελεύθερο εμπόριο, καθώς οι παραγωγοί εκτός Βρετανίας θα πρέπει να αλλάξουν τη συσκευασία για την βρετανική αγορά.

«Εάν υπήρχε μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την απλή συσκευασία, τότε θα μείωνε το πεδίο δράσης της έντασης», είπε ο δικηγόρος Paul Medlicott από την δικηγορική εταιρεία Addleshaw Goddard.

Στοιχεία του Παγκόσμιου Συστήματος Επιτήρησης του Καπνίσματος, μια ομάδα που θεσπίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών, δείχνουν ότι η Ευρώπη έχει το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών στις ηλικίες 13-15 παγκοσμίως.

Ιστορικό

Η πρώτη νομοθεσία για τον έλεγχο του καπνίσματος στην ΕΕ εισήχθη τη δεκαετία του ’80. Από τότε, η νομοθεσία και η πολιτική της ΕΕ έχει επεκταθεί στα πεδία της ρύθμισης της παραγωγής, της διαφήμισης, της προστασίας των ατόμων από το παθητικό κάπνισμα όπως και στην πρόληψη.

Ο επίτροπος σε θέματα υγείας John Dalli αναμένεται να διευρύνει το πεδίο των κανόνων εμπορίας των τσιγάρων για να καλύπτει δυνητικά επιβλαβή ηλεκτρονικά τσιγάρα καθώς και τις στρατηγικές μάρκετινγκ – πιθανώς περιλαμβάνοντας και την απλή συσκευασία- ως μέρος της αναθεώρησης της Οδηγίας για τα Προϊόντα Καπνού του 2001.
Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr