Η μάχη κατά του ντόπινγκ δεν τελειώνει

«Η ενημέρωση και ο αγώνας κατά του ντόπινγκ θα είναι πάντα απαραίτητα, καθότι το ντόπινγκ δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ποτέ εντελώς και η απάτη είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Πρέπει όμως να περιορίσουμε το φαινόμενο στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο και αυτό ακριβώς κάνουμε».

Παρά τα ξεκάθαρα λόγια του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, οι πρακτικές που εφαρμόζονται στο πεδίο των ελέγχων αντιντόπινγκ αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών. Από την Ολυμπιάδα της Αθήνας και μετά, τα δείγματα ούρων των αθλητών καταψύχονται και αποθηκεύονται για 8 χρόνια. Την περασμένη άνοιξη έγινε γνωστό ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε επανελεγχθεί κανένα από τα σχεδόν 3.700 δείγματα των Αγώνων του 2004.

Ο επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής της ΔΟΕ Άρνε Λιούνγκβιστ πάντως, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι οι απαραίτητοι έλεγχοι είχαν γίνει ήδη από την αρχή και διεξοδικά. Ωστόσο ύστερα από έντονες επικρίσεις, η ΔΟΕ άφησε να εννοηθεί ότι κάποια δείγματα θα επανεξεταστούν πριν από την προγραμματισμένη καταστροφή τους τον Αύγουστο.

Εξελίχθηκαν οι μέθοδοι αντιντόπινγκ

Ο Μίχαελ Βέσπερ, πρόεδρος της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής κάνει ειδική αναφορά στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στις μεθόδους εργαστηριακής ανάλυσης:

«Η μάχη κατά του ντόπινγκ εξελίχθηκε κι άλλο τα τελευταία χρόνια και τα όργανα ανάλυσης έγιναν ακριβέστερα. Κυρίως έχει βελτιωθεί η εφαρμογή του Κώδικα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αντιντόπινγκ (WADA) που ισχύει για όλους τους συμμετέχοντες σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Σήμερα έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες να πιαστούν οι αθλητές που εξαπατούν σε σχέση με τέσσερα, πέντε, έξι χρόνια πριν».

Η WADA παίζει ρόλο-κλειδί στη μάχη κατά του ντόπινγκ, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν περιπτώσεις κακού συντονισμού μεταξύ των κατά τόπους εδρών της οργάνωσης. Ανασταλτικό ρόλο στην καταπολέμηση του ντόπινγκ έπαιξε η απόφαση του Ανώτατου Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS) να ακυρώσει το λεγόμενο «κανόνα της Οζάκα», που προέβλεπε για τους αθλητές που τιμωρήθηκαν μεταξύ δύο Ολυμπιάδων με ποινή αποκλεισμού μεγαλύτερη των έξι μηνών λόγω ντόπινγκ, τη μη συμμετοχή τους στους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σοβαρά παραπτώματα πάντως, όπως η κατάχρηση στεροειδών και ερυθροποιητίνης, μπορούν να οδηγήσουν στο εξής σε αυτόματη επιβολή ποινής τετραετούς αποκλεισμού αντί για δύο έτη που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Ο πρόεδρος της Παγκόσμια Οργάνωσης Αντιντόπινγκ Ντέιβιντ Χάουμαν θεωρεί ωστόσο υπερβολική την επιβολή αυστηρότερων ποινών σε όσους αθλητές καταναλώνουν για πρώτη φορά απαγορευμένες ουσίες.

Αρκεί η ενίσχυση των ελεγκτικών μέσων;

Η Γερμανική Οργάνωση Αντιντόπινγκ (NADA) πραγματοποίησε πέρυσι σχεδόν 9.000 ελέγχους σε προπονήσεις και αγώνες. Η σοβαρή έλλειψη πόρων πάντως, την αναγκάζει να χρησιμοποιεί αποκλειστικά τα τεστ ούρων και όχι τις πιο αξιόπιστες αιματολογικές εξετάσεις. Η πρόεδρος της NADA Αντρέα Γκότσμαν παραδέχεται ανοιχτά ότι: «αν δεν κλείσει σύντομα η τρύπα των 1,35 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να περιορίσουμε ανάλογα το σύστημα ελέγχου αντιντόπινγκ. Αυτό είναι σαφές».

Η Οργάνωση Αντιντόπινγκ των ΗΠΑ (USADA) δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Απόδειξη του δυναμισμού της ήταν και οι πρόσφατες κατηγορίες που απήγγειλε κατά του 7 φορές νικητή του ποδηλατικού γύρου της Γαλλίας Λανς Αρμστρονγκ μετά από ύποπτα ευρήματα στο αίμα του αθλητή. Τα ύποπτα δείγματα μπορούν να επιφέρουν την αφαίρεση πολλών τίτλων, αλλά και τον ισόβιο αποκλεισμό του Αμερικανού πρωταθλητή.

Το ερώτημα που τίθεται με αφορμή τα πολλαπλά, σοβαρά κρούσματα κατανάλωσης απαγορευμένων ουσιών από τους αθλητές είναι αν τελικά η σημαντική ενίσχυση των μεθόδων ελέγχου θα ήταν αρκετή για να περιορίσει το συχνότατο φαινόμενο του ντόπινγκ.
Πηγή: Lutz Kulling, Άρης Καλτιριμτζής