Κλείσιμο

ΕΟΠΥΥ και φαρμακοποιοί προειδοποιούν για σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα

Τον κίνδυνο κατάρρευσης της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας από την 1η Ιουνίου, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης του Οργανισμού, επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί.

Επικαλούμενοι σχετικό έγγραφο του ΕΟΠΥΥ σημειώνουν ότι το εναπομείναν ποσό από τον προϋπολογισμό του Οργανισμού για την φετινή φαρμακευτική δαπάνη είναι 784,6 εκ. ευρώ και επαρκεί για την πληρωμή των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου.

Την ίδια ώρα, ελλείψεις 163 σημαντικών φαρμάκων -όπως για τον καρκίνο, την υπέρταση και την καρδιά- παρατηρούνται στην αγορά, τόνισε χθες ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος.

Όσον αφορά τα φάρμακα υψηλού κόστους συχνά τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αδυνατούν να τα διαθέσουν στους ασθενείς.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η Ειρήνη Τσικαλάκη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων είπε ότι υπάρχει πρόβλημα με τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων καθώς αδυνατούν να αγοράσουν τα ακριβά φάρμακα που πρέπει να χορηγηθούν σε ασθενείς. Εστίασε το πρόβλημα στην τακτική των φαρμακευτικών εταιρειών που ζητούν να πληρωθούν τοις μετρητοίς για να προμηθεύσουν τα νοσοκομεία.
Είπε επίσης πως οι ανάγκες των ασθενών θα μπορούσαν να καλυφθούν πολύ καλύτερα αν το προσωπικό των φαρμακείων των νοσοκομείων ήταν περισσότερο και μπορούσε να λειτουργήσει με διευρυμένο ωράριο.

Εν τω μεταξύ σε αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, προχωρούν από τις 23 Μαΐου οι φαρμακοποιοί της χώρας. Την Τετάρτη τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά. Διαβάστε εδώ
Πηγή: skai.gr