Πονοκέφαλος: ποια είναι τα αίτια του;

Οι πονόκεφαλοι είναι πολύ συχνοί και κοστίζουν από οικονομικής άποψης. Το κόστος για την αγορά αναλγητικών και η απώλεια σε εργατοώρες ετησίως ανέρχεται στις ΗΠΑ τουλάχιστον σε πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια δολλάρια. Ο πιο κοινός πονοκέφαλος είναι ο πονοκέφαλος τάσης.
 
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στις αναπτυσσόμενες χώρες ο πονοκέφαλος τάσης επηρεάζει τα 2/3 των ανδρών και περισσότερο από το 80% των γυναικών.  Πιο συγκεκριμένα στη χώρα μας, σχεδόν ένας στους 30 ταλαιπωρείται με πονοκέφαλο κάθε μέρα ή σχεδόν κάθε μέρα.
 
Η ημικρανία έχει μελετηθεί περισσότερο από άλλες κατηγορίες πονοκεφάλου, αν και δεν είναι τόσο συχνή. Συνήθως ξεκινά στην εφηβεία αλλά κυρίως ταλαιπωρεί εκείνους μεταξύ 35-45 ετών, αν και πιο νέοι όπως και μικρά παιδιά εκδηλώνουν επίσης την διαταραχή. Οι γυναίκες υπερτερούν κατά πολύ των ανδρών στην εκδήλωση της ασθένειας. Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές μελέτες έχουν δείξει ότι  6-8% των ανδρών και 15-18% των γυναικών βιώνουν ημικρανία κάθε χρόνο. Το γεγονός ότι τα ποσοστά των γυναικών 2-3 φορές πάνω από αυτά των ανδρών προφανώς αναδεικνύει τη δράση των ορμονών που επιβαρύνουν τις γυναίκες.
 
Τι προκαλεί πονοκέφαλο; Γιατί ενοχοποιείται η ημικρανία; Ποια τα συμπτώματα της και ποια η πιθανή θεραπεία; Σε αυτά αλλά και ακόμη περισσότερα ερωτήματα επιχειρούμε να απαντήσουμε με τη βοήθεια του Δ/ντή Νευρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Δήμου Μητσικώστα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO
 
Ο κ. Μητσικώστας είναι αυτή την περίοδο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κεφαλαλγίας.
Πηγή: Μελίνα Τσέλιου