Εμβολιασμός και κατά της καψυποψίας

Αρχίζει από σήμερα Δευτέρα, με 700.000 εμβόλια σε πρώτη φάση, ο εμβολιασμός κατά της νέας γρίπης Η1Ν1 του προσωπικού των νοσοκομείων και ατόμων που ανήκουν σε εξαιρετικά ευπαθείς ομάδες.

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι η συμμετοχή των λειτουργών της Υγείας στον εμβολιασμό θα αποτελέσει ισχυρό πρόκριμα για την επιτυχία ή μη του εμβολιασμού και των ευπαθών ομάδων, καθώς η καψυποψία σε σχέση με τις παρενέργειες του εμβολίου φαίνεται πως έχει επηρεάσει σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης όπως κατέδειξε και πρόσφατη δημοσκόπηση της Public Issue.

Αρχικά θα εμβολιαστεί το σύνολο του προσωπικού των νοσοκομείων και άτομα που ανήκουν σε εξαιρετικά ευπαθείς ομάδες.

Μετά την πρώτη εβδομάδα, οι ευπαθείς ομάδες που έχουν υποκείμενη νόσο και παρακολουθούνται από κάποιο νοσοκομείο θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν στο νοσοκομείο παρακολούθησής τους.

Στις 23 Νοεμβρίου αρχίζει στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα εμβολιαστικά κέντρα η χορήγηση του εμβολίου για τα άτομα, που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Την 1η Δεκεμβρίου καλούνται να εμβολιαστούν οι υγιείς ενήλικες, 18 έως 49 χρόνων, και στις 7 του ίδιου μήνα παιδιά και έφηβοι από 4 έως 17 ετών και όλοι οι υγιείς άνω των 50 ετών.

Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, καθώς και οι χρόνιοι πάσχοντες θα εμβολιαστούν στα νοσοκομεία, ενώ οι υπόλοιποι στα Κέντρα Υγείας, στα εμβολιαστικά κέντρα του ΙΚΑ και σε αυτά που λειτουργούν στις νομαρχίες και στους δήμους.

Τα εμβολιαστικά κέντρα στα νοσοκομεία θα λειτουργούν καθημερινά απογευματινές ώρες, καθώς και Σαββατοκύριακα εκτός εφημερίας.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους χώρους των εμβολιασμών δίνονται στην τηλεφωνική γραμμή 1135 του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Εντωμεταξύ, στην Εντατική με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια νοσηλεύονται τέσσερα άτομα που νόσησαν από τον ιό Η1Ν1.

Τι έχει γίνει στο εξωτερικό - οι παρενέργειες

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης (Αγγλία, Γαλλία, Σουηδία, Φινλανδία, Βέλγιο, Ολλανδία) ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει. 

Ώς σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 3 εκατομμύριο εμβολιασμοί στη Σουηδία, με 7 θανάτους, ενώ η συνηθέστερη ανεπιθύμητη παρενέργεια είναι ο ήπιος τοπικός ερεθισμός στο σημείο της ένεσης, κεφαλαλγία, κακουχία, μυαλγία και πυρετός στο 3,8% των περιπτώσεων.

Η άλλη πλευρά

Ο Στράτος Πλωμαρίτης παθολόγος – λοιμοξιολόγος, ο οποίος ήταν επικεφαλής της επιτροπής πανδημίας της γρίπης στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος της Θεσσαλονίκης υπέβαλε την παραίτησή του, διαφωνώντας με τους μαζικούς εβολιασμούς. Ο κ. Πλωμαρίτης μίλησε στο ΣΚΑΪ.

«Διαφωνώ γιατί είναι νέα γρίπη είναι φιλική, πιο ήπια από την κοινή γρίπη, για την οποία ο κόσμος εμβολιάζεται με φυσικό τρόπο και αποκτά ανοσία. Εμείς λέμε να εμβολιαστούν όλοι» υποστήριξε ο κ. Πλωμαρίτης.

Στο νότιο ημισφαίριο κανένα από τα τρομολάγνα σενάρια δεν επιβεβαιώθηκαν στην Αυστραλία έκαναν λόγο για 3000 θανάτους και πέθαναν τελικά 100 άνθρωποι πολλοί πιθανόν από υποκείμενη νόσο πρόσθεσε.

«Το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του. Είναι εμβόλιο πειραματικό και κανείς δεν έχει δικαίωμα να δίνει πειραματικά φάρμακα στον κόσμο» ανέφερε ο κ. Πλωμαρίτης.

Όσον αφορά γιατί παραιτήθηκε από την επιτροπή του νοσοκομείου Άγιος Παύλος ανέφερε πως «είναι ανήθικο και αντιδεολογικό να συμμετάσχω σε επιτροπή που στόχο έχει να πείσει για τον εμβολιασμό. Εγώ δεν είδα κανένα επιχείρημα για να εμβολιαστώ. Τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τη νέα γρίπη είναι τρομερά».

Στο μεταξύ, μια 19χρονη, η οποία είχε βρεθεί θετική στον ιό Η1Ν1, άφησε την τελευταία της πνοή στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης

Πηγή: skai.gr