"Μη φοβάστε τον εμβολιασμό"

 Έκκληση σε γιατρούς και νοσηλευτές όχι μόνο να εμβολιαστούν, αλλά και να βοηθήσουν ώστε οι πολίτες να ξεπεράσουν τη φοβία και την προκατάληψη που έχει αναπτυχθεί ως προς την ασφάλεια του εμβολίου κατά της νέας γρίπης, απηύθυναν η υπουργός και η υφυπουργός Υγείας.
 
Η κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επανέλαβε ότι εμβολιασμός είναι προαιρετικός, αλλά η σύσταση τόσο του υπουργείου, όσο και του συνόλου σχεδόν των επιστημόνων είναι ότι το εμβόλιο θα πρέπει να γίνει για να ωφεληθεί συνολικά η κοινότητα και να αναχαιτίσει τη νέα γρίπη.

To βάρος του εμβολιασμού μετατίθεται, από τις νομαρχίες, στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας και στα ιατρεία του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στις 16 Νοεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός στα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ και αφορά όσους εργάζονται στο χώρο της υγείας, νοσηλευτές, γιατρούς και άλλους.

Στις 23 Νοεμβρίου αρχίζει στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα εμβολιαστικά κέντρα η χορήγηση του εμβολίου για τα άτομα, που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Την 1η Δεκεμβρίου καλούνται να εμβολιαστούν οι υγιείς ενήλικες, 18 έως 45 χρόνων, και στις 17 του ίδιου μήνα παιδιά και έφηβοι από 4 έως 17 ετών και όλοι οι υγιείς άνω των 50 ετών.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα των εμβολιασμών και τους χώρους, όπου θα γίνονται, μπορούν να παίρνουν οι πολίτες στην τηλεφωνική 1135 του ΚΕΛΠΝΟ, αλλά και σε άλλη τηλεφωνική γραμμή, που θα ανακοινωθεί σύντομα και θα έχει ως σημείο αναφοράς τον ΕΟΦ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Ελλάδα έχουν νοσήσει -με καθαρά συμπτώματα της νέας γρίπης- 2% του πληθυσμού, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 20% έχουν περάσει τη νέα γρίπη στο σπίτι, χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα.

Δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή καταδεικνύει ότι το 63% των ελλήνων δεν προτίθεται να εμβολιαστεί και το 72% δηλώνει ότι δεν αποφεύγει τις τυπικές χειραψίες.

Επίσης το 56% κρίνει ικανοποιητικά τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται απο την πολιτεία.
Πηγή: skai.gr